Американският президент Доналд Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обявиха серии от действия, които да потушат огъня на търговската война между САЩ и ЕС. 
 
 
„Сключихме сделка. Ние набелязахме няколко сфери, по които да работим заедно”, заяви председателят на ЕК Юнкер след срещата си с Тръмп в Белия дом, цитиран от международните агенции. 
 
Декларирайки „нова фаза” във взаимоотношенията ЕС –САЩ Тръмп заяви, че има съгласие „да работят заедно върху премахването на митата”, в търговския си обмен на индустриални стоки, но с изключение на автомобилния сектор.
 
ЕС незабавно ще увеличи вноса си на соя от САЩ, изрази задоволство Тръмп, който обеща да преразгледа въпроса за американските мита върху европейския алуминий и стомана.
 
 
САЩ и ЕС ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО), обяви Тръмп. 
„Ще работим тясно с партньори, които споделят идеите ни за реформиране на СТО и работа по проблема на нелоялните търговски практики, включително кражбата на интелектуална собственост, принудителното прехвърляне на технологии, индустриалните субсидии, изкривяванията, които се пораждат от държавните фирми и свръхкапацитета", заяви президентът на САЩ.
 
С тези думи той визира пряко Китай, с който САЩ започнаха търговска война, в която критикуват именно тези практики.
От своя страна Юнкер подчерта, че той и Тръмп са се договорили да не се въвеждат нови мита, докато текат преговорите, по които незабавно се създава работна група.
 
Той определи срещата като добра и конструктивна. Германия поздрави Тръмп и Юнкер за съгласуваната серия от действия, за предотвратяване на ескалация на търговското напрежение между двете сили.
Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че техният „пробив” може да предотврати търговската война и да спаси милиони работни места.