Преди началото на есенната сеитба, НИК и Trimble представят технологията NextSwath – първата по рода си технология, която позволява на всеки трактор, без значение от марката му, да завива сам в края на реда.
 
NextSwath е най-новата технология от Trimble, която помага на машините, без значение от тяхната марка и модел да завиват сами в края на линията за навигация и да захождат в следващата. Когато наближи краят на реда NextSwath технологията автоматично калкулира и завива по най-добрия възможен радиус , така че машината и инвентарът да навлязат в следващата линия, обясни за Фермер.БГ Матео Дзукели, търговски инженер в Trimblе за Европа.


 
Технологията NextSwath работи посредством дисплея за навигация Trimble TMX-2050, като използва GPS позицията на машината, а чрез функцията TrueSwath и зададените размери на инвентара се изчислява позицията, в която машината трябва да започне завой, за да влезе в следващия ред с минимални пропуски в обработваната площ или презастъпване с другите следи на машината.

 
С автоматизиране на завиването вие можете на първо място да увеличите значително производителността на една машина. В същото време елиминирате презастъпванията и пропуските на инвентара в края на полето и минимизирате пропуските при навлизането в нов ред. Всичко това допринася за повишаване на ефективността и подобряването на добива, като в същото време пести време и разходи за гориво, и предпазва растенията, обясни експертът от Trimblе.

 
Един от първите земеделски стопани, който вече работи в България с новата технология NextSwath, е арендаторът от Добруджа Кирил Жендов. Какво е мотивирало земеделеца да се спре на технологията NextSwath: Моите машини трябва да икономисват време и гориво и водейки се от тези две цели, една от непостигнатите мечти беше тракторите да завиват сами. 


 
Тази мечта вече е реалност, а ето какви са и очакванията на Кирил Жендов от работата с NextSwath: Това на практика ще доведе до икономия на време и до по-точното водене на машината, защото колкото и да е прецизен и специализиран човекът, все пак не е машина. А тук машината безупречно и по най-кратката треактория извършва завоя.

 
Технологията NextSwath е съвместима с всички модели трактори, комбайни и пръскачки.
 
В условията на световната глобализация без инвестиции в нови технологии, земеделският бизнес, а и не само той, няма как да се развива успешно, категоричен е земеделцът Кирил Жендов, ето защо той залага на прецизното земеделие и на партньорството си с фирма НИК: Ако има фирма, на която съм се доверчвал безрезервно, то това е НИК! Защото съм имал контакти и бизнес с много фирми, но малко са фирмите, на които съм се доверявал по този начин.
 
 
Повече информация относно технологията NextSwath, както и пълното портфолио продукти от Trimble, може да получите от официалния представител на Trimble за България – НИК Електроникс ООД
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!