Тракторите на Valtra от серия T Direct и Versu са обновени с оглед новите стандарти по отношение на вредните емисиите. Отправна точка за разработването на нови модели трактори Valtra е новата технология използвана в двигателя.

Освен технологията селективна каталитична редукция SCR (Selective Catalytic Reduction), която позволява да се пести гориво, новите модели трактори Valtra включват голям брой други нововъведения, които осигуряват комфорт и ефективност в работата.

Сърцето на тракторите Valtra T183 и T203 Direct и моделите трактори T183 и T213 Versu се явява 7,4-литровия SCR двигател AGCO Sisu Power common-rail. SCR двигателят консумира около 5-10% по-малко гориво, отколкото двигател без технологията на SCR. Освен това, използването SCR технология намалява изискванията към охлаждането на двигателя и поддържа по-голяма чистота на смазочно масло. SCR технология спестява не само гориво, но и помага за опазването на околната среда.

Valtra има опит съа SCR технологията в продължение на няколко години. Тракторите Valtra от серия S, представени на пазара през 2008 г., бяха първите трактори, оборудвани с технологията SCR. Водният разтвор на урея (AdBlue), се използва вече в продължение на много години, за да се намалят вредните емисии. SCR технологията е лесна за ползване, тъй като електрониката се грижи сама за оборудването и експлоатацията. Операторът трябва само да пълни AdBlue резервоара по същия начин, както и резервоара за гориво или за почистваща течност на предното стъкло. Разходът на разтвора AdBlue в двигатели, които отговарят на стандартите за вредни емисии за Stage 3B, е около 3-5% от общото потребление на гориво.

Новите двигатели в тракторите Valtra предлагат малко повече мощност и значително повече въртящ момент, а номиналната честота на въртене е сведена до 2 100 об./мин. Също така е увеличена мощността на функциите Sigma Power и Transport boost. В допълнение, трактора Valtra T213 Versu е с 15 к.с. повече мощност в сравнение с предишните модели. Диаграмата на въртящия момент и мощността, както и взаимодействието между двигателя и трансмисията в тракторите Valtra Versu и Direct са значително подобрени.

В тракторите от серията Valtra T, в допълнение към новите технологии в двигателите, на разположение са и други нововъведения. Патентованата технология на подлакътника Valtra ARM включва цветен екран с отделни настройки за работа през деня и през нощта. Джойстикът на подлакътника Ви дава възможност за управление на предната или задната хидравлика самостоятелно или едновременно и двете. Можете да зададете по-точни настройки за автоматично управление на трактора на полето. Новият дизайн на подлакътника включва и превключватели за избор на мощност и задвижване на всички колела.

Нови модели на Т серия на Valtra се предлагат с фабрично монтирана система автопилот или напълно автоматичен контрол System 150 използващ системата за сателитно позициониране, които могат да управляват трактора с точност до няколко сантиметра. Автоматична система за контрол AGCOMMAND е включена в стандартното оборудване на трактора. Системата AGCOMMAND използва сателитна система за позициониране, която ви позволява да следите местоположението на трактора, текущото работно задание, нивото на ефективност и необходимостта от техническо обслужване от всеки компютър свързан към Интернет.