Зърнопроизводители излязоха на демонстрационно зареждане на трактори и комбайни по бензиностанциите в много области на страната. Целта на акцията беше да се противопоставят на влезлите в сила от 30 юни промени в Наредба № Н-18, която ги задължава в срок до 31 август да монтират касови апарати и нивомерни устройства на уредите си за зареждане на горива. 
 
 
 
Стотици трактори окупираха една от големите бензиностанции в Стара Загора като част от протестната демонстрация:
 
„Това, за което апелираме и ще настояваме е земеделските производители да не прилагат тази наредба, независимо, че ще бъдат в нарушение на Закона, тъй като ще бъдат облагодетелствани N на брой фирми с определени суми, а както казват финансистите ефект за фиска едва ли ще има. Апелираме към тях да не прилагат наредбата – като знак на протест, на бойкот, както искате го разберете“, заяви Радослав Христов, член на УС на НАЗ и на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.
 
Земеделците от региона бяха категорични, че те не участват в контрабанда с горива, ефектът от прилагането на тази мярка ще е нулев за фиска, а в същото време трябва да направят инвестиция, непосилна финансово за много от тях: 
 
„Според нас е безцелно това, което искат да направим с тези нивомерни системи, защото при нас нафтата се гори, не се краде“, каза Георги Златев, зърнопроизводител от с. Бяло поле, обл. Ст. Загора.     
 
„Аз не мога, а и не само аз, а и много от колегите не могат да си позволят тази финансова тежест. А от друга страна виждате какво е неудобството – има села, при които на 30 – 40 км няма бензиностанция. Аз не виждам как може да стане далавера, когато сте купили – пак го казвам горивото с платен акциз и ДДС. Дори и след това да го продадете, държавата няма от какво да загуби. Ако производителят или вносителят си е внесъл акциза и ДДС-то, държавато това я интересува“, допълни Радослав Христов. 
 
Подобни опашки и задръствания по бензиностанциите може да станат ежедневие след 1 септември, коментираха земеделци, тъй като повечето от тях се заканват да не спазят наредбата, а да зареждат по бензиностанциите докато не се постигне съгласие по казуса:
 
„Мисля, че ще бъдат ежедневие след 1-ви септември. Много малка част от колегите ще си позволят да монтират нивомери и ще се наложи да зареждат по този начин, а сега тук са само малка част от машините, с които земеделските производители разполагат“, коментира Диян Танев, зърнопроизводител от Нова Загора.
 
„При нас сутринта се чуха слухове, че първо ще има глоби... Ще си понесем глобите, но нивомери няма да сложим при нас, твърдо сме решени. Ще зареждаме по този начин докато отпадне законът“, посочи Георги Златев.
 
Зареждането на машините по бензиностанциите ще бъде голяма спънка за работата на полето, смятат и самите трактористи: „Според мене не може да стане – първо ще станат големи задръствания по бензиностанциите и второ ние в момента сме без прикачен инвентар. Можем ли всеки път да го откачаме, за да заредим тези големи машини. А и малките – те също работят с прикачен инвентар, който е по-широк от трактора, каза трактористът Григор Пенков.
 
Няма европейска държава, в която земеделците да са задължени да монтират фискални устройства и нивомери, посочват от НАЗ. Настояването на зърнопроизводителите е Наредба H 18 да отпадне: „Здравата логика показва, че ние си подаваме информация за обработваема площ, за заредено количество гориво – всичко е на светло: реалните ни потребности от гориво и всичко, което сме изразходили, .... това ще бъде ежедневие“, каза Диян Танев.
 
Очакванията на сектора се преговорите с Финансовото министерство да се възобновят и да се стигне до консенсусно решение за двете страни, посочи Радослав Христов: „Следващатра стъпка се надявам да имаме диалог с управляващите – да седнем на масата и действително с аргумените на едната и другата страна да намерим формулата, която е работеща и за двете страни. Ние не сме против това държавата да се бори с контрабандата на гориво, но сме против някой да ни налага такова финансово бреме“.
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!