ОЧАКВАЙТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ И ВИДЕО ПЪРВО ВЪВ ФЕРМЕР.БГ

 

Точно в 9:00 часа десетки земеделски машини трактори и комабйни на земеделски производители от област Стара Загора се наредиха на дълги опашки на бензиностанции в областния град, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

Една от големите бензиностанции на входа на града от Хасково вече е окупирана от десетки земеделски машини, които са се наредили на дълги километрични опашки за да заредят гориво.

 

 

 

Българските земеделски производители съжаляват за причиненото неудобство по републиканската пътна мрежа и по бензиностанциите в страната. Това се посочва в брошури, които земеделските производители раздават по бензиностанциите в страната, където те днес демонстративно зареждат своята селскостопанска техника - трактори и комбайни.

 

В обръщение към обществеността се казва още, че в следствие на направените нормативни изменения от страна на Министерството на финансите, земеделските производители са задължени след 31 август да зареждат селскостопанската си техника на бензиностанциите. ''Това ще бъде нашето общо ежедневие от 1 септември тази година'', се посочва в брошурата на земеделските производители.

 

Брошурата е подкрепена от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Националният съюз на говедовъдите в България (НСГБ), Българска асоциация биопродукти и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

 

 

Километрична опашка от трактори чака да зареди гориво на бензиностанция на входа на Стара Загора от Хасково.

 

 

Тъй като днешното зареждане по бензиностанциите е символично, механизаторите на машините не пълнят резервоарите за гориво до горе, а за символичните суми от 20-30 лв. Така средно един трактор се зарежда сравнително бързо.

 

В случай обаче, че  действително се стигне до там земеделските производители да трябва да зареждат техниката си по бензиностанциите и предвид, че има трактори и комбайни с 600-700-800 л. вместимост на горивният резервоар, в такъв случай зареждането ще отнема минимум 30-40 мин. на машина, което действително ще възпрепятства цялостния процес на работа на бензиностанциите.

 

 

 

Зърнопроизводители от Чирпан, Раднево, Нова Загора, Казанлък, Павел Баня и Стара Загора зареждат демонстрационно горива на няколко бензиностанции в град Стара Загора. Това съобщи за Фермер.БГ д-р Георги Калинчев, председател на УС на Тракийски съюз на зърнопроизводителите.

В момента продължават да прииждат трактори от посока Чирпан, които се присъединяват към километричната опашка от чакащите машини да заредят гориво. В района има засилено полицейско присъствие.

Калинчев допълни, че при придвижване по пътната мрежа механизаторите на машините спазват задължителната по закон дистанция от 50 метра от машина до машина, за да има възможност останалите участници в движението да се придвижват.

 

 

"Прилагането на новите правила е много неефективно. Имайте предвид, че между 300 и 800 л. е капацитета на горивните резервоари на комбайните. Машините се движат с максимум 30 км/ч. Между 120 и 500 л. е капацитетът на горивните резереоари на тракторите, като максималната им скорост е до 50 км/ч. Представете си ако действително започнем да зареждаме машините по бензиностанциите какви задръствания и километрични опашки ще се образуват", коментираха механизатори пред Фермер.БГ.

 

 

"След 1-ви септември, ако трябва ще си плащаме глобите, но няма да монтираме нивомери на съдовете си за горива", коментираха земеделски производители пред Фермер.БГ  по време на демоснтарционното зареждане. Според тях изискването, което се въвежда с наредба Н-18 на финансовото министерство е неоснователно и не в земеделските производители трябва да се търси контрабандата с горива.

 

На бензиностанциите в Стара Загора все още се извиват дълги опашки от чакащи трактори. Според предварителната информация от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) демонстрационното зареждане трябва да продължи до 16 часа. Фермер.БГ обаче научи, че то може да приключи и малко по-рано в ранния следобед.

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ВИДЕО ОТ ДЕМОНСТРАЦИОННОТО ЗАРЕЖДАНЕ ПО-КЪСНО ВЪВ ФЕРМЕР.БГ WEB TV

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!