Българските земеделски производители се срещнаха за първи път с трактора от ново поколение JCB Fastrac серия 4000 по време на селскостопанското изложение БАТА АГРО Есен 2015. Фирма Оптиком направи премиера на трактора на щанда си в деня на откриването на изложението и лично заместник министърът на земеделието доц. Георги Костов разгледа машината: „Впечатленията ми от новия трактор JCB са прекрасни. Българските фермери могат да си позволят такива машини, тъй като държавата прави всичко възможно в рамките на европейските правила, това да стане възможно и за нашите фермери.“
 
Изцяло новата серия Fastrac 4000 е резултат на 25-години опит и експертни познания в проектирането, разработката и производството на най-функционалния и удобен трактор в света и единствен високоскоростен трактор с еластично окачване на предния и задния мост.


 
Кои са характеристиките, които правят Fastrac уникален трактор, показа пред Трактор.БГ инж. Димитър Петров от Оптиком:
 
За пръв път на българския пазар фермерите могат да видят този трактор, който запазва цялата концепция на Fastrac. На първо място е новият двигател, който е 6-цилиндров, който отговаря на последните изисквания за изгорели газове – етап 4 с SCR технология, което е свързано с по-нисък разход на гориво. Тракторът е снабден със CVT трансмисия, която позволява на оператора да го кара много плавно и да работи с различни режими, които да улесняват работата му в полето.

 
Новият Fastrac 4000 вече има нов тип окачване. В предната, както и в задната част има двудействащи цилиндри за окачването като от всяка страна цилиндрите са снабдени с манометри за мерене на налягането. В зависимост от показанията им, тракторът определя точната си позиция. По този начин тракторът може както да осигурява много добре сцепление, и да става с абсолютно твърдо окачване на предния и задния мост за работа с челни товарачи.
 
Двигателят на серията JCB 4000 е 6,6-литров, 6-цилиндров AGCO Power. При най-големия модел, който представяме тук на БАТА Агро максималната мощност е 235 к.с. Двигателят е компактен и съчетан с новата рама, позволява много добра видимост от кабината върху вътрешната част на колелата. По този начин операторът може много лесно да работи в полето с всякакъв вид инвентар.

 
Тракторът е снабден с електро-хидравличн навес, като задната хидравлична система е с капацитет до 8 тона, а предната – 3,5 тона. JCB Fastrac позволява да се оборудва с до 7 хидроразпределителя в задната част. Също така имаме директна връзка между инвентара и помпата на трактора. Хидравличната помпа е аксиално-бутална с мак. Дебит от 148 л., която е съвсем достатъчна за захранването на всякакъв тип енергонаситени сеялки, например. Също така JCB Fastrac може да се оборудва с най-различни тегличи в зависимост от желанието на клиента и типа на работа. Освен изводи за спирачните системи на ремаркетата, JCB Fastrac има изводи и за ABS спирачните системи на ремаркетата, които се възползват от възможността, че тракторът е снабден с ABS спирачна система и ползват модулацията на трактора. По този начин тракторът може да се движи с висока скорост и операторът да е спокоен дори при теглене на по-големи ремаркета.

 
Новата кабина на JCB Fastrac за първи път от това поколение трактори от 4000-та серия е с наименование Common Plus. Тя предоставя на оператора максимален комфорт с кожена отопляема седалка. Също така има кожена пълноразмерна седалка за втори човек в кабината. Кабината е просторна с много голямо предно стъкло, което наподобява извитите стъкла при комбайните, при които видимостта е перфектна. Кабината е с климатроник, също така управлението за водача става много лесно чрез тъчскрийн дисплей и всички функции, които операторът трябва да извърши при работа на полето, се свеждат до работа с джойстика, след като е нагласил операциите от тъчскрийна. Друго, което JCB Fastrac 4000 predlaga като стандарт са 8 предни и 6 задни Led светлини, които улесняват работата в нощните часове. В кабината има и хладилник.


 
При тракторите Fastrac 4000, JCB се връща в началото, където използваше еднакви гуми в предната и задната част на трактора. По този начин натоварването на предния и задния мост е равно. Дори натоварването на предния мост е по-голямо, когато има предна тежест. По този начин със закачен инвентар отзад, тракторът дърпа равномерно както с предния, така и със задния мост и реално имаме 4 гуми, които теглят машината. По този начин имаме много добра теглителна сила и в същото време нямаме преуплътняване на почвата, за което спомага също и активното окачване.
 
Не случайно JCB Fastrac 4000 e кандидат за отличието Трактор на годината 2016, което ще се присъди на предстоящото изложение Агритехника в Хановер.
 
Пълна информация за новата серия трактор JCB Fastrac можете да получите от официалния вносител на бранда за България – Оптиком ООД:
 
нац.тел.: 0700 20 205 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!