Словенската компания Agromehanika вече дълги години и официалният ѝ представител - фирма Трактор Инвест – гр. Карлово вече от много години предлагат на българските земеделци прикачни и вентилаторни пръскачки. Българската фирма предлага и голяма номенклатура от оригинални резервни части на склад, което е изключително важно за работата на земеделските стопани. На изложението Агритехника 2015 Agromehanika представи няколко нови продукта за сезон 2016. Повече за тях разказа пред Трактор.БГ Янез Пушавец, мениджър продажби в  Agromehanika:
 
 
Първо бих желал да Ви представя нашите прикачни вентилаторни пръскачки с обем на резервоара от 600 до 2000 литра. Характеризират се с иновативен дизайн и отлични технически характеристики. Обичайно, те са снабдени с електронно управление на секциите и налягането, а новото при тях е компютърно управление на пръскането. Компютърът AG-Tronik M1 регулира желаната норма, независимо от скоростта, като по този начин осигурява по – качествена химическа защита и същевременно спестява препарати. Agromehanika за пръв път представя компютърно управление от този род и е вторият производител в света, предлагащ електронно управление на пръскането за вентилаторни пръскачки. Целият процес на пръскане е автоматизиран и всички операции и настройки се задават от кабината на трактора, след което компютърът се грижи за спазването на желаната разходна норма. 

 
Друг нов продукт, който представяме за 2016 г. са прикачните щангови пръскачки AGS 2500 EN/HP и AGS 3000 EN/HP. До момента те се предлагаха с максимална работна ширина на щангите от 18 метра, а за сезон 2016 клиентите ще могат да избират и между 21 и 24 метра. Пръскачките са стандартно оборудвани с най-новия модел компютър AG-Tronik 14, който осигурява равномерна разходна норма, независима от скоростта, спестявайки химически препарати, време и други разходи. Тук е моментът да представя и новата GPS – навигация, която е съвместима с AG-Tronik 14 и може да осъществява контрол на секциите. По този начин пръскането става още по-прецизно, като се свежда до минимум припокриването на третирани вече площи. Този модел пръскачки се предлага в два варианта – 2500 литра и 3000 литра обем на резервоара. Контролният панел е позициониран на удобна за оператора позиция, като основните кранове са съсредоточени на едно място. Всичко това прави изключително лесна работата с пръскачката и превключването на различните режими – разбъркване, пълнене, пръскане и почистване. 
 
 
Щангата е оборудвана с троен дюзодържател, снабден с немски дюзи Lechler. Само чрез едно завъртане се преминава от един размер дюза на друг, а голямото разнообразие на модели дюзи може да покрие всички разходни норми. Други предимства са високият клиренс от 60, 70 или 80 см в зависимост от гумите и високата работна височина на щангата от 225 см, позволяваща пръскане на култури в напреднал стадий на растеж.
 
 
Навесните щангови пръскачки AGS 1000 EN/H и AGS 1200 EN/H, които предлагаме са от много висок клас, предназначени за интензивна и професионална употреба на големи площи. Те са стандартно оборудвани с компютър AG-Tronik 14 и хидравлични щанги с размери 15, 16 и 18 метра. Рамата на пръскачката е подсилена, а тройно стабилизираната масивна щанга позволява работа с висока скорост. При необходимост, може да бъде сгъната част от лявата или дясната страна на щангата с цел да се заобиколи препятствие.
 
В своята продуктова гама Agromehanika разполага и със специализирани лозаро-овощарски трактори AGT. Те се отличават с четирите си еднакви колела, постоянно задвижване 4х4, нископрофилна кабина и тясна колея. Предлагат се в три мощностни диапазона – 38, 50 и 61 к.с. Специалната им конструкция позволява работа в тесни лозови масиви и овощни градини с ниски дръвчета, където конвенционален трактор не би могъл да работи. 
 
 
Интересна опция за тези трактори е обръщането на управлението. Тя се предлага за моделите с и без кабина. По този начин машината става мултифункционална и позволява прикачване на голям набор от инвентар. Тракторите са иновативни и се ползват с добра репутация в цял свят, като доста от тях работят и в български стопанства, благодарение на нашия официален вносител – фирма Трактор Инвест, която осигурява гаранционно и след гаранционно обслужване на продадените машини. 
 
Цялата гама пръскачки и трактори с марката Agromehanika се предлагат на българския пазар от карловската фирма Трактор Инвест EООД и могат да бъдат закупени на преференциални цени. Повече информация може да получите на телефон 0879 01 10 10 или в интернет на адрес: