Хиляди новоизлюпени патета продължават да измират, блокирани в люпилните, тъй като нямат разрешение за превоз до стопанствата, където ги очакват по договор. Кризата е свързана с мерките, предприети срещу разпространението на птичия грип.
 
 
Трагичната ситуация продължава независимо, че преди ден ръководството на Българската агенция по безопасност на храните  (БАБХ) и представители на птицевъдния бранш обсъждаха съвместни действия срещу разпространението на инфекцията, така че здравите стада и бизнесът на стопаните да не пострадат.
 
„Всичко е под възбрана. Непрекъснато се чакат проби. Вместо резултатите да излизат за 2-3 дни, те се бавят по 10 дни и повече. Най-интересното е, че 100% излизат позитивни. Това е пълна манипулация!“, заяви пред Фермер.БГ Борислав Спасов, един от производителите в бизнеса с водоплаващи птици.
 
 
Според него пробите са манипулирани, а на фермерите не им остава нищо друго, освен да започнат масови протести по места с блокади на пътища. Според някои източници в сектора работят около 10 000 човека. 
 
„Патешки бранш няма да има“, заключи Борислав Спасов и допълни, че последната надежда на хората в този бизнес е среща с премиера Бойко Борисов. Преди това представители на бранша ще разговарят с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
Стотици работници във ферми за патици участваха в понеделник в мълчалив протест пред централния офис на БАБХ в София срещу прекомерните според тях мерки на Агенцията спрямо птицевъди от чисти, неинфектирани стопанства, които са имали лошия късмет да се окажат в наблюдаваните зони около огнищата на птичи грип.
 
Консултациите между ръководството на БАБХ и птицевъдите завършиха в понеделник с решение да се позволи новоизлюпените патета да бъдат разселени в чисти зони, каквито има достатъчно на брой, както и да се отпуши работата на кланиците.
 
 
Днес обаче е настъпил обрат, след като резултатите от пробите излезли масово положителни за птичи грип. Преди ден изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев обеща промяна в процедурите за взимане и изследване на пробите.
 
Междувременно патетата продължават да се излюпват по график и продължават да умират. В обектите на Борислав Спасов по-миналата седмица са загинали блокирани 15 500 патета, а от вчера още 20 500 умират. В четвъртък това ще се случи с още 30 000 птици. 
 
„Продукция за десетки милиони левове е възбранена. Тя трябва да се изнася, голяма част – прясна и навреме. Клиентелата във Франция чака, а ние сме пред фалит. Манипулирани проби направиха така, че 100% от животните излизат заразени, което е немислимо!“, допълни стопанинът.