Близо 900 говеда, който престояват на кораб в Средиземно море от декември 2020 г., ще бъдат умъртвени, обяви испанското министерство на земеделието.

Доказаха, че има нещо гнило в БАБХ и животинските отпадъци

Животните трябваше да бъдат транспортирани до Турция, но властите там не позволили вноса заради съмнения, че говедата са заразени с болестта син език. Нито една друга държава в региона не допусна акостирането им на свое пристанище. Така добичетата месеци наред живеят на кораба „Карим Аллах“, който се прибра обратно в Испания преди дни.

Според поверителен доклад на испанските ветеринарни лекари здравето на животните сериозно се е вложило и те вече не са годни за продажба. В доклада не се посочва дали говедата са болни от син език, но се забелязват редица други заболявания на кожата, очите и краката, включително алопеция, лющене, струпеи и възпаление на ставите, съвместими със септичен артрит. Защитници на правата на животните в Испания пък определиха условията, в които животните са държани, като адски.

В същото време адвокатът на фирмата превозвач, Микел Масрамон, заяви пред "Гардиън", че ще се противопостави на разтоварването и умъртвяването на добитъка. Във видеоклип, изпратен от него се вижда метална рампа, водеща надолу от кораба към поредица метални контейнери, наредени по стената на дока. Масрамон твърди, че властите не допускат взетите на кораба проби да стигнат до лаборатория. Той предполага, че животните ще бъдат убити с електрически пистолет.

„От това, което разбирам, нито една от болестите, отбелязана в доклада, не си заслужава да бъде евтаназиран добитъкът. Влошеното им състояние е в резултат на прекараните месеци в морето, но животните биха могли да се възстановят“, категоричен е адвокатът.

Спедиторите се стремят да препродадат добитъка извън ЕС, но затова са им нужни отрицателни тестове. Настоящите загуби им загуби заради неуспешно транспортиране се изчисляват на 1 милион евро. Испанските власти обаче са категорични, че компанията трябва да поеме и разходите за евтаназията на животните и унищожаването на труповете, което ще струва още около милион евро.

В доклада на властите се казва, че капитанът на кораба е съобщил за 22 смъртни случая сред 895 телета на борда. 

Други девет говеда не са отчетени при проверката. Докладът заключава, че животните са страдали от дългото пътуване и не са годни за транспорт извън Европейския съюз (ЕС), нито трябва да бъдат допуснати до ЕС. “Евтаназията ще бъде най-доброто решение за тях”, заключват ветеринарните власти.

На фона на това втори кораб в момента е в подобна ситуация. Той транспортира почти 1800 говеда до купувач в Турция, но също не е допуснат поради съмнения от син език. Съдбата на животните в него още не ясна.