Преди старта на жътвата на пролетниците в Русенско стопаните не смеят да правят каквито и да е прогнози, защото тази година освен голяма суша ги сполетя и природна стихия, която нанесе сериозни щети в редица зърнени стопанства, съобщи за Агри.БГ зърнопроизводителят от района Рилка Игнатова.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

"Преди 20-ина дена оттук мина едно торнадо, което повали и царевици, и слънчогледи. Сушата също бе голяма, при нас нямаше валежи", описва ситуацията дългогодишната производителка. Игнатова разказва още, че комисиите от областната служба по земеделие вече са минали на огледи, като има стопани и със 100% пропаднали площи. В нейното стопанство също има щети, но с по-нисък процент.

Рилка Игнатова: Като видях ситуацията при колегите, направо онемях. Преди жътва всичко е на земята

За жътвата на слънчогледа в района все още е рано, но щетите от сушата са видими. По думите на зърнопроизводителката резултатите ще зависят и от сортовете. Жътвата ще започне след поне една седмица.

Кампанията по реколтиране на площите с маслодаен слънчоглед и царевица за зърно е все още в начална фаза в страната. Към момента от земеделското министерство отчитат по-високи средни добиви и при двете култури спрямо година по-рано, но сигналите от самите производители са разнопосочни – реколтата е от добра до неочаквано ниска.