Необичайно топлото време в Гърция тази година предрече по-ранната поява на някои сортове череши на пазара. Обемите не са големи, но са факт. Засега реколтата се характеризира с по-дребни размери на плодовете, като при някои овощни градини се стига до размер 26+, пише freshplaza.com.

По-малко от месец до първите био гръцки костилкови плодове


Търсенето на ранни сортове традиционно идва от местния пазар и някои балкански страни, например Румъния и България. Поради деликатната природа на ранните сортове, доставките за износ са ограничени за момента, казва Арис Каланцопоулос от Ariston Trade.

Основните сортове, които предстои да бъдат прибрани съвсем скоро са: Ърли Лори, Сатин, Самбра, Лариан, Ърли Стар, Грей Стар, Блек Стар, Биг Стар, Лапинс, Февория, Скена, Реджина, Кордия и Суит Харт. 

Каланцопоулос допълва, че компанията му търгува с почти всички сортове череши, но най-голямо внимание се отделя на онези, които се характеризират с по-добра издръжливост при транспортиране. Основните пазари са Европа и Средният Изток. Спорадично се доставя продукция и в азиатски страни.