Наближаването на летните месеци винаги поставя предизвикателство пред професионалния фермер как да бъдат минимизирани ефектите от топлинен стрес върху животните. Горещото време създава съществен дисбаланс в обмяната на веществата на кравите, затова правилното им хранене е от изключително голямо значение за тяхната продуктивност. 
 
Какво е топлинен стрес?
Това е комбинация от топлината, която се отделя от животните, температурата, влажността и движението на въздуха. Животните отделят над 15 пъти повече топлина от човека и в комбинация с повишените температури през летните месеци се увеличава рискът от прегряване. Това води до стрес и намален добив на мляко. 
 
Кои фактори в поведението на животните във фермата показват топлинен стрес?
 
 
Повишена честота на дишане: Ако в стадото на всеки 10 крави, 2 имат
над 100 вдишвания/минута, или на всеки 10 крави, 7 имат над 80 вдишвания/минута, то трябва да се предприемат мерки за намаляване на топлинния стрес.
 
Увеличен прием на вода и обилно изпотяване: Животните променят поведението си, търсят сянка, стоят вкупчени заедно, залежават се или стоят до водопойните корита. Изпотяването на животните води до загуби на ценни минерали, чиято липса се отразява на млякото.
 
Понижен прием на фуражи: Животните намаляват приема на храна и това води до понижаване и на млечната продуктивност. Това може да доведе и до проблеми с оплождането, които да продължат и през зимния период.
 
Промени в състава на млякото: През горещините се наблюдава дисбаланс на обмяната на веществата, което често води до промяна в състава на млякото и влошава неговото качество. 
 
Повишена телесна температура: Температура над 38,9 C на 7 до 10 крави говори за наличие на топлинен стрес. Кръвната картина и промяната на някои хормони през горещините също дава индикации за това.
 
Мерките, които могат да облекчат състоянието на животните при топлинен стрес
 
 
Хладка вода - Осигурете достъп до чиста питейна вода, която да е в близост до сянка. Лактиращите крави пият между 2 и 6 пъти на ден.
 
Достъп до сянка - Ако животните през деня прекарват време на паша, задължително е пасищата да осигуряват сенчести места за подслон в най-горещите часове от деня.
 
Промяна на часовете за доене - Скъсете разстоянието между обора и доилната зала и по-възможност изтеглете доенето в по-късните часове на деня.
 
Изолиране на животните с топлинен стрес – Това ще ограничи разпространението му в цялото стадо.
Охлаждане на животните както на тялото, така и копитата, чрез водна мъгла, водно огледало, вентилатори.
 
Балансирано хранене с увеличен прием на минерали - Ако животните са на паша и тревата е с високо съдържание на сурови влакнини, топлината ферментация в търбуха се увеличава. Това налага подаването на допълнителни фуражи през нощта, когато е по-хладно. От голямо значение е и добавяне на буфери - Na бикарбонат или Mg оксид. Дажбата следва да е добре балансирана по съдържание на минерали. Увеличението на Na, K и Mg може да намали топлинния стрес в стадото.
 
Балансираното храненето в горещите месеци е от ключово значение за състоянието на животните и подпомага овладяването на топлинния стрес и негативните ефекти от високите температури. В този период на годината високопродуктивните крави се нуждаят от дажби с високо съдържание на енергия, за да се постигне максимален млекодобив и да се избегне ситуация на кетонен обмен на веществата. ПАНТО® Пауър Микс е вкусен енергиен концентрат, чрез който се поддържа висок прием на фуража през летните месеци, по-висока продуктивност, по-добър здравен статус и по-добра плодовитост на животните.
 
През лятото основен проблем е загубата на важни минерали, които животното отделя чрез по-интензивното изпотяване. Това води до влошаването на нивата и качеството на млякото. Минералният продукт за горещини ПАНТО® Минерал R 76 е специално разработена комбинация от минерали, която да компенсира липсите и да спомогне за неутрализиране на влиянието на топлото време в посока спад на произвежданото мляко.
 
През горещините има интензивно присъствие на летящи и хапещи насекоми, които също създава стрес за животните на паша и в обора. В резултат на това, приемът на храна намалява и производителността пада. Комарите, които предават инфекции, са голям риск за животните. ПАНТО® Минерал R 97 L с чесън е естествена бариера срещу насекомите, като в същото време осигурява необходимите минерали и микроелементи, когато отглеждането е на паша. 
 
ПАНТО® Минерал R 67 Каротин компенсира липсата на бета-каротин, което се наблюдава изключително често през горещите месеци. Този недостиг създава затруднения при заплождането на животните. Минералният продукт има високо съдържание на витамини и допълнителни елементи, гарантиращи както добра поносимост на горещините, така и по-осезаем и качествен период на разгонване, добри резултати при оплождане, по-малко смущения след раждането и по-здрави телета в стопанството.
 
Адиферм® Стабил е разработен да осигури безопасността и стабилността на целодажбената смеска през горещините. Потиска развиването на патогенни микроорганизми, плесени и дрожди и намалява затоплянето на зоната с храната. По този начин намалява загубата на хранителни вещества и се запазва високата продуктивност на животните.
 
Ако желаете да получите  допълнителна информация и индивидуална схема на изхранване през летните месеци, може да се обърнете към специалистите по хранене в HL-TopMix, които ще ви окажат висока експертна консултация и подкрепа. Запитване може да направите на [email protected], на фирмената интернет страница: www.hl-topmix.com или във Facebook: www.facebook.com/TopMixLtd