Как да възстановим плодородието на почвата и какви са предимствата на No-Till” е темата на семинар, който ще се проведе по време на тазгодишния Добрички панаир.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Събитието ще се състои на 26 август, четвъртък, от 10:30 ч. в спортен комплекс „Простор” в Добрич. В програмата са включени лекции от учени в областта и фермери, които споделят личен опит. Агрономът Кийт Бърнс от САЩ, отосновател на най-голямата фирма за покривни култури в света, също ще е онлайн лектор на семинара, обещават организаторите, като заявяват, че ще има подсигурен превод на български.

Другото чуждестранно име в списъка с презентиращи е Михаил Драганчук – организатор на украинския семинар за No-Till “NTLAB”. Той ще сподели богатия си опит и знания от множеството стопанства, в които е бил.

„В перфектни години на плодородни почви нещата много лесно се получават. Когато възстановим почвите си обаче, ще имаме много добри резултати дори в лоши години и неплодородни райони. Засушаването през последните години налага сериозно да обърнем внимание на почвите си и на това да запазим влагата в тях, сподели мотивацията си за семинара основният организатор Веселин Спасов.

Той споделя наблюденията си, че дори при сегашната суша, заради която се очаква недобра и по-слаба реколта от пролетници, зърнените стопанства, които прилагат покривни култури и безоранни технологии, са в много по-добро състояние

„Покривните култури са тези, които възстановяват почвата и я правят плодородна. А когато тя е такава, фермерът има много по-малко проблеми, няма нужда от толкова торове и разходи за препарати за растителна защита. Освен това покривните култури разрохват почвата по-добре и от обработките. Това е алтернативата за земеделие в условията, в които живеем. Затова искаме да запознаем нашите производители с ползите и възможностите, но и да покажем работещите печеливши световни примери”, обяснява Спасов.

В програмата на тематичния семинар присъстват и успешни родни фермери. Борислав Петков – зърнопроизводител, ще даде полезни съвети и ще разкаже как се прави No-Till.

„Той самият постига много добри, учудващи резултати в суров и неплодороден район”, пише в резюмето на програмата. Ивелин Желязков пък ще представи темата „Имуномодулацията като начин за повишаване на усточивостта на растенията към патогени и фитофаги”. „Той постигна пшеница толкова силна и здрава, че нямаше нужда от фунгициди и инсектициди. Ще ни разкаже как”, представят го организаторите.

Участниците в безплатния семинар ще могат да чуят и още мнения на експерти в областта, а събитието има и свой гост-изненада, който се пази в тайна.