Селското стопанство е един от най-напредничавите и иновационни отрасли. Земеделците редовно използват съвременните технологии, защото те облекчават тяхната работа: правят я по-производителна, по-ефективна и по-качествена, пише propozitsiya.com.

Субсидии за цифровизация и за фермерите, но след 2022 г.

Нека ви разкажем кои са главните технологии, които в последно време активно се използват в земеделието.

Машинно обучение

Тук изкуствен интелект с помощта на невронни мрежи събира различни данни, анализира ги и създава на тяхната основа конкретни изводи. Например, в Австралия машинното обучение помага в съставянето на прогнози за реколтата от кафе. Това става по следния начин: изкуствен интелект събира и анализира голям обем данни за минералния състав и температурата на почвените слоеве, а също така за климата.

Машинното обучение позволява още на селекционерите по-бързо да разработват нови сортове и да прогнозират тяхната производителност в зависимост от различните условия. На практика можем на ранен етап да диагностицираме болестите по културите и отрано да избираме по-рентабилни семена.

IoT-датчици

При IoT-датчиците говорим за цяла мрежа от смарт устройства. Тяхната цел е да събират различни данни и показатели, които помагат на хората да правят прогнози. Например в нивите тези датчици може да съдържат данни за времето, състоянието на почвата, а в оранжериите самостоятелно да регулират желаната температура, влажност и напояване.

Освен това датчиците прогнозират обема на продукцията. Това дава възможност на фермерите по-добре да планират дистрибуцията на продукта. Когато тe знаят точно колко реколта да очакват, може да положа усилия да я реализират напълно без загуби.

Автоматизация

Автоматизираните машини плевят, а също така събират реколта (дори деликатни култури каквито са ягодите и доматите). В зърнохранилищата те следят температурата и влажността на плодовете, които са събрали по-рано. Например, американската компания Vision Robotics разработва роботизирани системи за земеделци. Сред тях има специални решения за лозари. Задачата им е да разпознават гроздовете, а също така да използват роботизирана ръка, която се грижи за растенията.

Електронен документооборот

Той опростява и подобрява работата на земеделските стопанства. Купищата документи остават в миналото, а на тяхно място идват по-изгодни, по-бързи, комфортни и безопасни услуги, които помагат на бизнеса.

Безпилотни устройства

Дроновете може да патрулират из земеделските площи, да откриват засушливи райони, да напояват, самостоятелно да оценяват здравето на растенията, да намират и анализират участъци, където културите растат по-добре или пък по-зле.

Автономните трактори на свой ред може да обработват нивите сами, да сеят и да събират реколтата. Да правят снимки, да провеждат наблюдение от въздуха, да създават 3D модели, топловизионни снимки и дори лазерно сканиране. От човека се изисква само да стартира машината и да й зададе план на работа.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: Биоагенти влизат в битка с неприятели по оранжерийните култури

Тематичната работна група за Стратегическия план ще се срещне за 11-и път

Въвеждат се коефициенти в критериите за оценка на млади фермери