30-те най-ефективни млечни ферми в Русия по продуктивност на животните се приближават до нивото на световните лидери в млечния отрасъл - САЩ, Израел и редица страни от ЕС, потвърждавайки високия потенциал на отрасъла от гледна точка на технологии и познания на хората, работещи с животните. Това научаваме от класация, представена от Streda Consulting, Союзмолоко и информационна агенция Milknews.

Стопани за млякото: 65 ст./л е само статистика, истината е друга

Високото ниво на продуктивност на стадото в най-продуктивните руски ферми 1,5 пъти превишава средните показатели в страната (> 10 000 срещу 6 728 кг/глава/година).

Може да разчитаме на ръст на сектора не само от гледна точка на възможностите за увеличаване на обема на производство, но и заради повишаване на доходността и ефективността, конкурентоспособността и експортния потенциал на отрасъла на световния пазар, смята генералният директор на Союзмолоко Артьом Белов.

Освен това продуктивността на млечните ферми най-много влияе на постигането на въглеродна неутралност - приоритетна цел в цял свят, допълва експертът.

В класацията на най-продуктивните млечни ферми безапелационен лидер е Агрохолдинг “Степь”, който постига ниво на продуктивност почти 14 500 кг/глава/година.

Второто и третото места са за Племзавод “Ирмень” и “Красный маяк”, които отчитат млеконадой 1,5 т при съответно 12,8 и 12,2 тона фураж на животно.

Петицата затварят СПК “Килачевский” и най-добрите ферми на “Русская аграрная группа”, регистриращи продуктивност от 12,1 тона на глава.

Следващите 15 позиции се заемат от ферми, които постигат производителност в диапазона от 12 до 10,3 тона.

Показателят за млеконадой е комплесен и отразява технологичното ниво и ефективността на процесите във фермата. Това позволява бързо и обективно да се класират фермите.

Този показател е много чувствителен към широк спектър от параметри, характеризиращи работните процеси в стопанствата, допълва Алексей Груздев, генерален директор на Streda Consulting.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Говедовъд от половин век: При храненето трябва постоянство и наблюдение

Плодовитост и възраст на кравите - това ли е начинът да се спрат далаверите в сектора?

Овцеферма има амбицията да отглежда 4000 бройки