През първото тримесечие на 2021 г. България е спряла вноса на над 1 203 тона храни от трети страни, които не отговарят на законодателството, съобщават от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

След проверките на БАБХ по кошерите: Какви са резултатите?

Под възбрана са около 560 тона мандарини и 190 тона сладък пипер, за които лабораторно е констатирано наличието на остатъчни вещества от пестициди над допустимите стойности. 

През границата не са минали още над 60 тона ядки (лешници и фъстъци) с констатирано наличие на афлатоксини. 

Спрян е вносът на 13 тона пчелен мед с неясна идентификация (произход, състав или друго).

За сравнение, за цялата 2020 г. на граничните пунктове на страната са разкрити 2 100 тона, неотговарящи на законодателството храни от трети страни. 

Количеството на възбранените пратки за първото тримесечие на 2021 г. се равнява на 57% от количествата за цялата 2020 г.

По отношение на всички храни, за които са установени несъответствия, са спазени Регламентите на ЕС и българското законодателство. Продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход. Заловените продукти, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани незабавно.