Министерството на земеделието още преди седмица е организирало администрирането на щетите от измръзвания при овощните култури в страната по начин, който да гарантира на пострадалите земеделски производители възможно най-добра компенсация за претърпените загуби”, обяви пред Агри.БГ заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Минусовите температури в края на март и началото на април доведоха до сериозни щети в овощните градини в Източна и Североизточна България, като най-пострадали са костилковите видове. Съобщава се за 100% измръзвания, но в редица стопанства, въпреки че процентът може да е по-нисък, то загубите са абсолютни поради обезсмислянето на беритби при такива поражения. Затова зам.-министър Джиков обясни подробно как ще се процедира този път при описването на щетите и компенсирането на стопаните.

„Още от понеделник, миналата седмица, знаейки проблема и същината му, както и липсата на възможността на застраховките да обхванат периода на измръзвания, пуснах инструкции до общинските служби и областните дирекции по земеделие.

За първи път бе ангажирана и Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ), за да може през техните нови мобилни офиси да се стигне до всеки един пострадал земеделски производител и да се пуснат заявления до общинските служби, с които да се предизвика посещение от комисия за констатиране на пропадналите площи”, информира ресорният зам.-министър.

По думите му срокът за подаване на заявления, които принципно е 10 работни дни след настъпване на събитието, този път е 14 работни дни. Земеделските стопани ще имат възможност до 21 април да входират заявленията си. Другото по-различно при описването на щетите този път ще е, че физическите огледи на място в стопанствата ще стартират най-рано 25 дни след подаване на заявленията.

„Това е с цел да се констатира по-точно процентът на измръзванията, тъй като той ще се появи при овощните насаждения най-рано след 15 дни. Още миналия понеделник задължих всички комисии при огледа, където не са констатирани в момента 100% пропаднали площи, в празното място за забележки да запишат, че след 20 дни ще бъде направен втори оглед за допълнителна констатация. Важно е да не пропуснем нито един стопанин, който впоследствие действително ще има 100% пропаднали площи”, подчерта зам.-министърът.

Като човек от бранша той е наясно, че при щети над 65-70% чисто икономически не е оправдано стартирането на беритби в стопанствата, тоест годината е реално изгубена за тези фермери, затова комисиите на място ще работят в посока обстойно отчитане и постигане на максималния процент щети (100%), нужен за обезщетение от държавата

Тодор Джиков: Устно комисиите са получили инструкции при първоначален оглед и наличието на над 70% измръзване при овошките да се констатира 100% измръзване. 

По думите му освен държавната „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“ министерството работи още в няколко посоки, една от които е de minimis, специално за тези земеделски стопани, които имат щети от 50% до 70% и не могат да влязат в групата на 100% пропаднали площи. 

„14 години никой не го направи, но сега форсирахме промяната на начина на компенсации при застрахователни събития и сроковете за тях, специално при овощните насаждения. Това, което се случи тази година, показа, че в посока на застраховането и обезщетяването на земеделските производители специално в овощните насаждения е работено изключително непрофесионално.

Реално периодът на държавните помощи на това застрахователно събитие не покрива периодът, в който са възможни измръзвания. В новия програмен период от следващата година ще има коренна промяна в тази посока, много сериозни промени се работят в момента”, каза още зам.-министърът.

Тодор Джиков: Взехме и решение, ако следващата година се разработи финансова подкрепа за държавна помощ заради войната в Украйна, стопаните, които не са участвали по обвързаната подкрепа, тъй като ще са имали 100% пропаднали площи сега, ще бъдат включени в помощта. 

Както Агри.БГ писа земеделците с обезщетения заради пропаднали площи тази година не са застрашени от отпадане от помощта заради войната, тъй като за база се взимат данните от миналата година. Освен това земеделците ще имат право в последствие да оттеглят заявленията си за оценка на щетите от студоветеи, ако компенсацията не ги удовлетворява.

Зам.-министър Тодор Джиков направи и кратък коментар на исканата му оставка от седем браншови асоциации, които се оплакаха, че не са поканени на среща в министерството миналата седмица. Както обаче се разбра, тя е била по настояване на определена браншова асоциация, освен това на нея все пак е имало и представители и на други организации. 

В министерството до днес на обед няма постъпило писмо, от която и да е друга браншова организация след измръзванията в страната с искане за среща. Те ми искат оставката, но не искат среща. Питам представителите на тези асоциации, които ми искат оставка, чак след като научиха, че има постъпило писмо от друга асоциация за среща, тогава ли разбраха, че има проблем с измръзванията? 

Искам да успокоя земеделските производители, че ще направим всичко, което е необходимо, доказахме го миналата година при администрирането на проблемите в Поморие. Сега проблемът с пострадалите овощни насаждения в страната е много сериозен и най-важното нещо в момента е да не се подменя дневния ред на обществото, в търсене на нечии частни интереси, заяви още зам.-министър Тодор Джиков.