Картофопроизводителите искат незабавна среща с премиера, най-късно до сряда, подготвят протестни действия, искат уволнения в Министерството на земеделието (МЗм) и отзоваване на български представители в Брюксел, съобщи пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Това е реакцията на бранша след новината за отпадането на картофите за консумация от обвързаното подпомагане в следващия програмен период. „Колегите по райони вече са в протестна готовност. Питаме се дали става дума за престъпно безхаберие, или е целенасочено поведение”, заяви представителят на организацията. По думите му, въпреки че от асоциацията неколкократно са алармирали през последната една година за проблема, не са канени нито един път от държавната администрация за разговор по темата, анализ на ситуацията при спряно подпомагане и екшън план за действие.

Имат ли изготвен анализ какво ще се случи у нас със сектор „Картофопроизводство”, ако спре обвързаното с производство подпомагане? Знаят ли колко площи са с ранно производство, с късно, подходящо за зимно съхранение и продажби, и къде са ситуирани? Познават ли особеностите при планинското и полупланинското земеделие? Какви са алтернативите при евентуално пазарно сътресение?, отправя питания Джиков към постоянното представителство на България в Брюксел, директорите на дирекции и целия политически кабинет.

Картофопроизводителите се притесняват, че дори не могат лесно да напуснат сектора, защото имат поети ангажименти по инвестиционните мерки, които ако не изпълнят, ще трябва да върнат субсидията. „Кой ще ни купи специализираната техника, в която сме инвестирали, как ще си връщаме кредитите при едно пазарно сътресение, как ще си изпълняваме заложените бизнес планове ако сме участвали по проекти в ПРСР”, продължава с въпросите браншовият представител.

От сектора предупреждават, че изваждането на картофите за консумация от обвързаната подкрепа ще доведе до още по-свито пазарно присъствие на родната стока у нас. 

„Анализът ни сочи, че това политическо решение, ще доведе до няколко неща. Първо, повече български пазар на картофопроизводителите от Германия, Франция, Полша, Литва, Румъния. Второ, осигуряване на възможност за постигане на огромни търговски обеми при импорта на картофи, който се осъществява от 4-ма вносители.

Това означава, че близо 200 000 тона ще преминават като оборот през тях. Понеже ще се освободи осигурен финансов ресурс, който е твърд в бюджета по обвързано подпомагане, около 13 млн. лв. и ще отиде за друго производство, се питаме дали и това не е една от целите за постигане, но на гърба на картофопроизводителите, завърши коментара си Тодор Джиков.