„Екип” е ключовата дума за успех на всяка една структура, организация, ведомство. В случая с новото Министерство на земеделието (МЗ) „екипът обаче е по-важен от всякога предвид започнатите дейности и предаването на Стратегическия план на България за следващия програмен период”, подчертава пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

 Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Браншовият представител смята, че е твърде рано за оценки на новозаклетия агроминистър Иван Иванов. Джиков си спести и излишни очаквания и хипотези, но отправи публичко съвет към него:

„Имайки предвид скоростта, с която различните браншови асоциации ще започнат да се надпреварват да търсят среща с новия министър,  не толкова да решат проблемите на бранша, колкото да си направят реклама и да се позиционират публично, защото е обществена тайна степента на представителност на 95% от браншовиците, ще посъветвам министър Иванов да си определи два - три  дни, в които да приеме по отделно браншовите асоциации на опознавателни срещи”.

Такива „опознавателни” срещи вече бяха организирани през последните месеци по време на служебното правителство. Предишният председател на Комисията по земеделие в парламента Пламен Абровски също направи серия от срещи с представителите по сектори. Също така новото управление на страната ще е в коалиционен формат и се очаква някаква приемственост на досегашните действия. Тогава възниква въпросът: Пак ли ще се опознаваме отначало и колко време ще отнеме това?

Именно, за да се спести този процес, или поне неговата протяжност, Джиков смята, че е изключително важно екипът на министерството и ключовите ведомства засега да останат същите.

„Министърът е абсолютно външен не само на държавната администрация, свързана със земеделието, а и на земеделието като такова. Един изключително добър експерт в земеделските науки не е задължително да бъде добър министър и обратното – човек извън сектора може да се окаже добър мениджър и лидер. Най-важното е екипът. Този екип, който е в момента трябва да остане, просто защото трябва да довършим работата, която сме започнали. В този момент смените отново не са добро решение”, убеден е председателят на НАК.

По думите му въпреки споровете през последните 7 месеца се е свършила нужната работа и очакванията му са, че „по всяка вероятност ще успеем да хванем 31 декември с готово предложение”.„Да, ще има недоволни, както и доволни, но както казва една еврейска поговорка – „Сделката е успешна само тогава, когато и двете страни са леко недоволни”, обобщи за финал Тодор Джиков.