От извънредните компенсаторни схеми, свързани с последствията от войната в Украйна, остана само една, за която още не са ясни ставките и периодът на прием и изплащане. Агри.БГ се обърна за повече информация към заместник-министър Тодор Джиков.

Мнение: Извънредната помощ на база на заявления за 2022 г. е предпоставка за корупция

По първата извънредна помощ с бюджет от 62,2 млн. лв. приемът приключи на 17 август, а подадените заявления за средства са 1 722. В момента, до 16 септември, се приемат документи за кандидатстване по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ с бюджет 426 млн. лв. 

Третата помощ за фермерите ще бъде осигурена чрез прехвърляне на 5% от бюджета по ПРСР към първи стълб. Зам.-министър Джиков заяви, че тя ще бъде изготвена и разпределена по друг начин.

Тодор Джиков: Няма да наследяваме вече определени ставки по отделни култури и само да администрираме процеса, за да изплатим средствата по-бързо.

„Решили сме да го направим изключително професионално, с един добър икономически и статистически подход. Няма да се ръководим само от чистата стойност по технологични карти на съответната култура като разходи за единица площ, а ще вкараме и един компонент, който ще има тежест – колко конкретна култура или продукт е загубил пазарът в момента, обяви зам.-министърът.

Той подчерта, че различните култури понасят различни загуби заради свръхпредлагането или намалената покупателна способност и консумация на потребителите и добави: „Не може да се определя ставка за една група култури само по разходите на декар. Ще се ръководим от реалните пазарни загуби на отделните култури”.

Тодор Джиков не се ангажира с конкретен времеви диапазон за обявяване на ставките и отваряне на приема, тъй като това не е негов ресор. Подчерта обаче, че екипът в министерството вече е показал възможности за бързо организиране и администриране на процесите с текущия прием.

По темата с мерките, предложени на Европейската комисия (ЕК), с които да се защити интересът на българските производители заради вноса на украинско зърно, зам.-министърът каза, че в момента се чака отговор от Брюксел, като се надява той да бъде положителен.Румънската държава се присъедини към нас, имахме среща на страните от Висшеградската четворка по темата. Предстои и общоевропейски протест на сектора”, обобщи Джиков.

В момента вървят масирани проверки по граничните пунктове и фирмите, които работят с вносна суровина, относно наличието на ГМО компоненти, тежки метали, остатъчни пестициди. В същото време се следи и за съвместимост на продукцията, тъй като украинската стока се смесва с българска и се продава като такава”, каза още зам.-министърът.