Концепцията за мулчиране на POETTINGER обединява обработка на почвата, уплътняване и сеене в една машина. Моделите се предлагат с работна ширина от 3 до 9 метра, с опция за директно торовнасяне, а серията „С“ е с хидравлично сгъваемо шаси при транспорт.  Бункерът за семена е голям – от 3000 до 5100 литра, в зависимост от модела.
 
Прецизно дозиране
 
 
Сеитбената норма и средната скорост на сеитба се задават бързо и лесно през компютъра с цветен и кирилизиран монитор. Сеялката разполага със собствен радарен сензор за скоростта на движение, който мигновено подава информация към дозиращата система с висока прецизност. Той постоянно следи работната скорост на трактора и в момента, в който тя падне под предварително зададената норма, веднага се изпраща сигнал към компютъра, който увеличава оборотите на вентилатора, и обратно. Така се постига абсолютно точна норма на засяване, независимо от скоростта на трактора. 
 
Сеялките разполагат с една разпределителна глава (две при 8- и 9-метровите модели), като на всеки един семепровод има датчици от най-висок клас, които следят за задръстване в реално време, без никакво закъснение. В момента, в който датчикът засече запушване на семепровод, веднага сигнализира оператора за номера на реда, който е запушен.
 
TERRASEM разполага и с опция за релсова сеитба. При активирането й, автоматично се затварят по три семепроводни апарата от ляво и от дясно. Междуредието е 12,5 см, може да сее абсолютно всякакъв тип семена. В зависимост от вида семена и нормата, подменяме само дозиращото колело. Това става много лесно и без необходимост от инструменти, дори и при пълен със семена бункер.
 
Водещи работни органи – дискова секция
 
Дисковата секция се грижи за първичната подготовка на семенното легло, като препоръчително е да се зададе работна дълбочина с 2 см под дълбочината на изсяване. Дисковете са вдлъбнати, с диаметър 510 мм, гладки или назъбени, с капсулован лагер. Работната дълбочина се регулира хидравлично чрез завъртаща се греда; първата и втората батарея се настройват една спрямо друга. Сеялките разполагат с  функция „Памет“, а транспортните настройки и настройките при обръщане в края на блока се регулират от завъртащата се дискова греда.
 
От месец май 2017 г. сеялките TERRASEM са оборудвани с разрохвачи, които разбиват добре уплътнените тракторни дири и спестяват теглителна сила на трактора.
 
 
Предлагат се три варианта – с един, два или три зъбци на тракторна диря. Разрохвачите са с пружинна защита и обръщаем закален режещ нож. Дълбочината се настройва ръчно, а при работен завой зъбците се повдигат.
При всички модели може да се поръча и предна подравнителна пружинна секция, която изравнява почвата след оран. Максималната й работна дълбочина е 40 мм, регулира се безстепенно от трактора. 
 
Почвоуплътнително гумено шаси
 
 
След дисковата секция е разположена подравнителна пружинна секция, която разпределя равномерно почвения поток към почвоуплътнителните гуми. Пружините са регулируеми в ъгъл и във височина, повдигат се при работен завой и имат пружинни стоманени зъбци с вибро-ефект.
 
По цялата контактна площ на почвоуплътнителните гуми има метална оплетка (AS профил), която служи за абсолютно равномерно уплътняване на разрохнатата от дисковете почва. 
 
На всеки работен метър има две гуми с размери 425/55 R17, като всяка една гума уплътнява за четири изсяващи апарата. Съседните гуми са изместени една спрямо друга със 150 мм, което осигурява плавна работа на машината.
 
Перфектно копиране на терена
 
 
Това, което отличава POETTINGER от останалите производители на сеялки, е четириточковото шарнирно окачване на изсяващия апарат, което позволява на сеялката да копира не само положителни, но и отрицателни наклони до 4°. Ако сеялката премине през вдлъбнатина, изсяващите апарати слизат надолу и поставят семето на предварително зададената дълбочина. При моделите със сгъваемо шаси – C6, C8 и С9, страничните сгъващите се крила на дисковата и изсяващата секция се водят по релефа на терена.
 
Хидроазотни акумулатори осигуряват равномерно разпределение на натиска по цялата работна ширина на машината.
 
Изсяващите дискове са двойни, с диаметър 380 мм и дебелина 3 мм, захванати с болтове към главината. Разполагат с двупистови, конусни контактни лагери, които са необслужваеми и уплътнени отвън и отвътре. Дисковете са изместени един спрямо друг с 25 мм за по-лесно и по-агресивно проникване в тежки почви, по-малък необходим натиск и по-малко износване. Зад изсяващия диск е разположена гумена ролка, която затваря семенната бразда и притиска почвата над семето. Гумените ролки и големите почвоуплътнителни гуми са оборудвани с патентовани чистачи, предотвратяващи задръстването с пръст, за безпроблемна работа на сеялката дори и във влажно време. 
 
Накрая е разположена подравнителна секция, която изравнява почвата след сеялката. Машините са оборудвани с автоматични маркири.
 
TERRASEM FERTILIZER с директно торовнасяне 
 
 
По желание на клиента, сеялката може да бъде оборудвана и с опция за директно торовнасяне. Между дисковата секция и почвоуплътнителните гуми се поставят торовнасящи дискове, като единствено при сеялките POETTINGER можем да регулираме натиска на торовнасящия диск. Бункерът е секционен, с обем 5100 литра и с два дозиращи апарата – за семена и за тор. Торът се поставя между всеки два семенни реда, на минимална дълбочина 8 см. Торовнасящият апарат е плосък с двоен диск, с нови капсуловани лагери и диаметър 380 мм. Браздовото междуредие е 25 мм, а натискът на торовнасящия апарат е до 80 кг.
 
Двудисковият апарат осигурява по-голям клиренс отстрани и неограничен поток на почвата, а дисковете се подменят много лесно.
Ако изберете TERRASEM за свой помощник в есенната кампания, ще получите прецизна, точна и равномерна работа за оптимален резултат при всякакви почви и всичко това – с двугодишна пълна гаранция единствено от официалния представител на POETTINGER за България – Булагро Машини АД.