Русия и Украйна са преговаряли в продължение на два месеца с Турция за нова сделка за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море и са постигнали споразумение по текст, който е трябвало да бъде обявен от Анкара преди местните избори, но Киев внезапно се е оттеглил. За това съобщава Ройтерс по информация на четирима души, запознати с въпроса.

 

Преговорите са протекли с посредничеството на Турция след насърчаване от страна на ООН, според източниците на световната агенция, цитирана от Дневник. 

През март беше постигнато споразумение "за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море" и въпреки че Украйна не искаше да го подпише официално, Киев даде съгласието си турският президент Тайип Ердоган да го обяви на 30 март, съобщават източниците, пожелали анонимност. 

Въпреки, че версията се потвърждава от други трима запознати, Русия, Украйна и Турция отказват коментар.

Не е ясно защо Украйна се е оттеглила. Хората, разговаряли с "Ройтерс", не знаят какво е довело до решението на Киев. Украинският президент Зеленски обяви през февруари, че без нова американска военна помощ. 

Въпреки че обемите на морския транспорт са намалели значително след войната, Черно море е ключов маршрут за доставка на насипни продукти като зърно, торове и петрол до световните пазари от воюващите страни. 
В текста на сделката, копие от което екип на "Ройтерс" е видял, се казва, че Турция "като част от посредническите си усилия" е постигнала споразумения с Украйна и Русия "за осигуряване на свободно и безопасно корабоплаване на търговски кораби в Черно море" в съответствие с Конвенцията от Монтрьо за режима на Проливите - Босфора и Дарданелите. 

Турция и ООН помогнаха за посредничеството в Инициативата за зърно в Черно море през 2022 г., която позволи безопасен износ от Черно море на близо 33 милиона метрични тона зърно от Украйна. Русия се оттегли от споразумението през юли 2023 г., оплаквайки се, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред сериозни пречки.