Макар празникът Хелоуин да не се нрави много на всички по нашите ширини, той с всяка година намира все повече привърженици, готови да се забавляват в страховити костюми и да се гощават с лакомства. За фермерите в Румъния той започва да се превръща и в печеливш бизнес. Тези дни малки, средни и големи фермери, с повече или по-малко опит в отглеждането на тикви, излязоха на пазара с декоративни сортове, които се издълбават, за да бъдат превърнати във фенери. Търсене има и тази ниша ще продължава да се развива, съобщава Agrointel. 

Каква е визията за развитие на един бъдещ биофермер?

Факт е, че издълбаването на тикви е интересно занимание за най-малките. То е повод за добро настроение през есенните дни. Освен това тиквите оживяват с ярките си цветове различни пространства - от паркове и витрини на магазини до ресторанти. Точно тук виждаме и една от нишите за продажбата на тикви за Хелоуин. Мариус Николае, инженер-агроном от град Търташещи, окръг Дъмбовица, стартира своя поход към успеха от частните детски градини. Той отглежда различни зеленчуци, включително тикви на 2,3 ха. 

Тъй като тази година цената бе добра, през следващата Мариус планира да увеличи площите с 90%. На пазара през последните седмици кг се е търгувал между 2 и 3,5 леи (0,80-1,40 лв.) в зависимост от количеството и качеството. 

Насочих се към тиквата, защото е по-продуктивна и по-рентабилна. В нашия край всеки знае как се произвеждат зеле и картофи. Тъй като съм близо до Букурещ, за мен е лесно да намеря клиенти. Това е тенденция, която ще се развива все повече и повече, споделя фермерът. 

Пазарът е огромен, от цветарите до институциите и хората, които искат да украсят дворовете си. От миналата година работя с Детската опера от Джулещ, а отскоро сред моите клиенти е музеят Антипа от Букурещ, допълва още Мариус Николае.

Характерно за тиквите за Хелоуин е, че не са годни за консумация. Те не са подходящи дори за животни. Дълго време след прибирането им от полето се съхраняват.

Има търсене от къщите за гости и други места, които приемат туристи, казва на свой ред Флорин Строе, друг производител на тикви от окръг Брашов.




Вижте още:

Радостин Стойчев: Малко хора оценяват биопродуктите и ги търсят

Французи ще изкупуват агнетата ни, ако ползваме техни породи за месо

Боян Георгиев: Градски градинар в София