" Ти нямаш право на тези пари ! " Това е все по-често разпространяваният израз сред родните фермери, по повод европейските фондове в областта на земеделието. Причина за песимизма е това, че на практика мярката "Млад фермер" се провали почти напълно, а от друга страна , най-успешната мярка - 121 , която е за модернизация на земеделските стопанства постави фермерите пред сериозни изпитания, тъй като по одобрените по нея проекти няма нито един лев изплатена субсидия.

 

Пример за поредната неефективна дейност, но за сметка на това с ефективно "усвояване" на готови проектни пари се оказа и онлайн варианта на проекта "Ти имаш право на тези пари", който е на Министерството на земеделието и храните. Партньори в усвояването на средствата по проекта са Дарик Радио, bTV , Канал 1 , Нова телевизия, вестник Стандарт и  БНР.

 

След като са били усвоени парите по проекта, очевидно в аграрното министерство са решили, че няма смисъл да си правят повече труда да актуализират интернет страницата www.agroprograma.org , камо ли да отговарят на запитвания на фермери и желаещи да кандидатстват в усвояването на еврофондовете в областта на земеделието. Въпросната страница е била актуализирана последно в началото на месец Юли миналата година.  Тогава все още имаше вярващи земеделци, че могат да се ползват от евро-средствата предназначени за тях.

 

Ето някои от проблемите на фермерите във връзка с мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони:

 

"Оправдана ли е мярка 121 и заслужава ли си риска? ", пита един български фермер. За да кандидатстваш по даден проект ти тряба земя (собствена или наета минимум за 5 години). Разход 1 който не е малък. След това ни трябва проект който заплащаме процентно от стойноста на проекта ...също не е малко като цена. Ето и същността на  въпроса:  новата техника която вече е станала златна от надути цени от страна на търговците , тъй като ние ще ползваме евентуално 50%. си е солидна сума ... идва най -важното финансирането отваме в банката -"Да финансираме европрограми но без ДДС и собствено участие минимум 20%" И вече имаме проблем защото ни трябват едни 40%. Лихвите на банката само ще ги спомена между 10-15% годишно. Но това не е нищо доставчика ти казва трябват ми между 10-20% за да поръчам техниката.Смятатели защото мене ме заболя главата! Не забравяйте и каското по-точно застраховката която е 5% годишно .До тук добре цифри ,а техника няма, ... чакаме..., но земеделието както заем всички не чака.А за проекта чак забравих и там чакаме не знам колко но след 4 месеца ще стане 1 година... още вижте на долните линкове:

 

 

Проблеми и рискове с проекти по мярка 121 от ПРСР

 

Има ли някой, който вече е получил пари по мярка 121 ?