Британският законопроект за продовоствената сигурност включва редовен мониторинг на доставките и премахването на субсидии в стил ОСП, но няма категоричен контрол над вноса с по-ниско качество, пише британското издание.

Британските фермери получават 3 млрд. паунда за справяне с Брекзит

Продоволствената сигурност на Обединеното кралство трябва редовно да се регулира от Парламента, за да се гарантира минимално прекъсване на доставките, след като страната напусне ЕС и докато се търсят нови търговски сделки, 

Законодателният план за това ще бъде част от най-голямата реформа на британското селско стопанство от 40 години насам.

Опасенията относно потенциалните смущения след Брекзит са налице, тъй като повече от една четвърт от храната на Великобритания идва от ЕС и почти една пета от други страни.

Ревизията е една от мерките на новия законопроект за селското стопанство, внесен в Парламента в четвъртък, 16 януари - повече от година, след като предишното правителство беше принудено да го стопира на фона на Брекзит.

Други промени включват по-силен акцент върху почвата, изложена на риск от прекомерна употреба, ерозия и загуба на хранителни вещества.

Земеделските стопани трябва да получават помощ за поддържане на здрави почви, както и за подобряване на проследяването на движението на добитък между фермите. Ще се преразгледа регулирането на използваните торове и биологичното земеделие.

В законопроекта обаче липсва ангажимент за предотвратяване на търговски сделки, позволяващи вноса на храна с по-ниски стандарти от тези, към които британските фермери трябва да се придържат.

Това беше ключово искане на фермерите. Те се притесняват, че след Брекзит ще бъдат подбивани от евтин внос от САЩ и Азия, с по-ниски разпоредби за безопасност на храните и хуманно отношение към животните.

Тереза Вилиер, държавен секретар по въпросите на околната среда, храните и селските райони, нарече ревизирания законопроект „една от най-важните екологични реформи за много години“ и заяви, че ще защити природата и биологичното разнообразие и ще помогне за постигане на целите за кризата с климата.

Тереза Вилиер: Това ще преобрази британското земеделие, като даде възможност за баланс между производството на храни и околната среда, което ще защити нашата страна и селските общности за бъдещето. Ще се отдалечим от бюрократичната Обща селскостопанска политика на ЕС и ще преминем към по-справедлива система, която възнаграждава трудолюбивите ни земеделски производители за предоставянето на обществени блага, стимулирайки техния водещ в света екологичен труд и иновативен, модерен подход към производството на храни.

В основата на законопроекта е преминаване от системата на ЕС, при което земеделските стопани получават субсидии въз основа на количеството земя, която обработват, към процес, при който фермерите плащат за предоставените обществени блага, включително чиста вода, чист въздух, здрави почви и местообитания за дивата природа.

Ще има седемгодишен преходен период за земеделските производители, за да преминат от действащите разпоредби съгласно ОСП на ЕС, към система от екологични договори за управление на земите. Съгласно тези договори отделните земеделски производители ще се споразумеят с правителството за набор от цели, с подробности относно мерките, които ще предприемат за управление на земята си и опазване на околната среда.

През това време субсидиите - около 3 млрд. паунда годишно, ще се изплащат на земеделските производители от данъкоплатците, но някои от най-богатите фермери, които се възползват най-много от системата, могат да очакват да загубят, когато новите договори започнат да се въвеждат.

Лидерите на земеделските производители бяха разочаровани от липсата на правен ангажимент, за да се гарантира, че търговските сделки не позволяват влизането на евтин, нискокачествен внос.

Земеделските производители в цялата страна все още искат да видят законодателство, което да подкрепя уверенията на правителството, че няма да позволят вноса на храна, произведена до стандарти, които биха били незаконни тук. Ще продължим да притискаме правителството да въведе комисия за стандарти като приоритетен въпрос за надзор и консултиране относно бъдещата политика в областта на търговията с храни,

заяви президентът на Националния съюз на земеделските стопани.

Биоземеделците също бяха загрижени, заявявайки, че законопроектът не стига достатъчно далеч в подкрепа на земеделските стопани за справяне с климатичните и екологични извънредни ситуации.

Много повече е необходимо за постигане на радикални промени, от които се нуждае нашия селскостопански сектор. Малки промени в статуквото няма да са достатъчни. Разочароващо е, че законопроектът все още не се ангажира да подкрепя фермерите да прилагат природосъобразно агроекологично земеделие, нито сигнализира за подкрепа, която да позволи радикалното отклоняване от изкуствените торове и пестицидите, което е нужно за възстановяване на природата и почвите, способни да съхраняват въглерод,

каза Гарет Морган от Асоциацията на почвите.

Специалното внимание, което се обръща на почвите, е добре дошло, но ще бъдат необходими повече подробности за това как да се приложат мерките за опазване здравето на почвите, заяви Матю Орман, директор на Алианса за устойчиви почви, и припомни че"

Ангажиментът всички почви да бъдат устойчиво управлявани до 2030 г. вече е на 10 години.

За да се постигне това, спешно е необходима амбициозна стратегия, свързваща всички политически механизми - образование, регулиране, оценка и стимулиране - с ясни етапи на изпълнение.