Edete Precision Technologies for Agriculture е израелски стартъп в сферата на земеделската техника. Неотдавна той подписа договор с една от най-големите градини с бадеми в Австралия. През август тази година, когато дръвчетата ще започнат да цъфтят, Edete ще приложи новата си технология за изкуствено опрашване, информира Freshplaza.

Мед със суперхрани жъне популярност

Австралийските фермери се грижат за десетки хектари с бадемови дръвчета, което прави континента идеално място, за да се проведат тестове на уникалната технология.

От компанията споделят, че тя представлява механична система за събиране на прашец и роботизирана система за опрашване, която дозира оптимално количество прашец върху всяко цвете.

Събраният прашец може да се съхранява до година.

Поради намаляване на броя на опрашващите насекоми и засилването на факторите, които водят до смъртта на пчелните семейства, много култури са изложени на риск от изчезване, ако не бъдат опрашени. От Edete смятат, че технологията им може да бъде изключително търсена през следващите години. Компанията вече е приключила успешно полевите си изпитания в Израел.

Технологията може ефективно да се прилага за опрашване на фъстъци, ябълки, череши, круши, сливи и т.н., казва вицепрезидентът и съучредител на Edete Керен Мимран.

Предстои тя да бъде тествана в масиви в Калифорния, САЩ, където в отглеждането на бадемови дръвчета са обединили усилия 7400 земеделци.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Трамвайни спирки за пчели

Учени създадоха световна карта на пчелната популация

Субсидии за опрашване - безкрайният мираж за пчеларите