Тази година е много тежка за лозарите. Първо хвана една много сериозна суша и то точно, когато имаше нужда  да се формира грозда, да расте на листна маса, която да храни лозичките. И тази суша, която беше в цялата страна, не беше много подходяща за лозарството.  Коментира пред Фермер.БГ Албена Симеонова, която произвежда биологично десертно и винено грозде.  
 
 
„По-страшното нещо е, че когато се оформи грозд, вече на чепка, започнаха дъждовете.  При мен нещата са страшни, защото мога да пръскам само със син камък и сяра. Но всички останали лозари са също много сериозно засегнати от промените в климата“, каза тя.  
По думите и в момента много от колегите й – лозари, се оплакват от  оидиум (брашнеста мана по лозата), а друга болест е сиво гниене. 
 
„Като се напръска, минава, но което зрънце е засегнато, няма спасение. Заради тези болести много конвенционални лозари пръскат почти непрекъснато, а след това тази химия отива в гроздето. Т.е. засега не се очертава добра година. Миналата беше добра за някои лозари, но в нашия район тръгна една болест през август и стопи чепките, но другите колеги не са се оплаквали.  И се получиха много хубави реколти, защото и годината беше много слънчева“, отбеляза Симеонова, чийто лозови насаждения са в Никополско. 
 
 
Според нея лозаро-винарската програма е много добра. 
„Това е една от малкото програми, които наистина работи. Шефът на агенцията по лозата и виното не напразно е там толкова години. Много добре работи програмата и има много добър екип, който се справя геройски“, коментира Симеонова и добави : „Към тази програма има едни пари за промоция на вина и биолозарите ще се опитаме да се включим. Дори през септември мислим да организираме презентация на български биовина в София и ни се иска да бъде под патронажа на министъра на земеделието.  Ще поканим експерти, търговци, винарни, за да можем да представим биовината“.