Недостигът на вода в Тесалия е толкова остър, че буквално насилствено налага преструктуриране на културите, които се отглеждат. За поредна година липсата на валежи провокира фермерите в района да се отказват от отглеждането на пшеница или да го ограничават в търсене на алтернатива. А такава има и това е киноата, съобщава гръцкият сайт Ypaithros.
Илия Проданов: Темата с напояването минава през поземлена реформа
Киноата е нова култура, която от година на година навлиза все повече и повече в Тесалийската равнина. Вече няколко производители, недоволни от цените на зърнените и бобовите култури, се заемат с отглеждането й.
Сред предимствата на киноата е, че осигурява гарантиран доход чрез договорно отглеждане, както и че е екологично чиста и спокойна култура както за почвата, така и за производителя. Освен това тя не изисква много вода.
За положителните перспективи от отглеждането на киноа в Гърция се застъпиха наскоро изтъкнати учени. Те защитихаа достойнствата на културата по време на 19-ата конференция на Гръцкото научно дружество за генетично подобряване на растенията, озаглавена „Иновация – устойчивост – устойчиво развитие“.
Йоана Какабуки, асистент по земеделие и иновативни култури от Аграрния университет в Атина, и д-р Димитрис Билалис, професор по биологично земеделие в Гръцката академия на науките, разказаха как киноата може да укрепи сектора на хранително-вкусовата промишленост и да бъде инструмент за постигане на агроекологичните цели на ЕС.
Едни от първите фермери, които се уверяват в ползите от отглеждането на киноа, са Танасис Мусиос и Христос Фтарас. Те определят решението си да заложат на нея като “възнаградено”.
Основното предимство е осигуреното промотиране на продукта на пазара чрез договорно отглеждане. Не е нужно да се притеснявате на каква цена ще продадете продукта. Освен това чрез Екологичните схеми получава допълнителна финансова подкрепа, отбелязват те.
Агрономът от Лариса Михалис Бекирис, който предлага всички необходими познания за правилна култивационна практика на заинтересованите производители, обяснява защо си струва да се занимавате с добре познатата суперхрана.
Киноата има ниски производствени разходи, устойчива е на суша, изисква минимално количество вода и малко грижи за отглеждане. През последните години се наблюдава повишено търсене на хранителни продукти с нисък гликемичен индекс и киноата е една от тези храни. Експериментите, проведени в полета от Аграрния университет в Атина, бяха обещаващи и показаха, че въпросната култура е привлекателна, печеливша и ефективна, описва той.
През следващите години Тесалия ще направи голяма промяна в посока това конкретно растение, смята агрономът от Трикали Христос Яковакис.
Търсенето на киноа непрекъснато нараства поради новите диетични тенденции, особено в страни с развити модели на здравословно хранене. В бъдеще може да намери приложение и в производство на фармацевтични препарати, както и в странични продукти в областта на фуражите и торовете.
Вижте още:
Пшеницата в ЕС стигна ново дъно
Учени: Отглеждайте зърнени и бобови култури заедно
0 КОМЕНТАРА