Разходите за отопление са непосилни за производителите. Вече и не следим цената на газа, няма смисъл, колегите затвориха”, заяви пред Агри.БГ Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Гласувайте: Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието?

Тя коментира последната заявка от Земеделското министерство (МЗм), че и в новия програмен период няма да има прилагане на различни ставки по обвързаната подкрепа за отопляеми и неотопляеми оранжерии, като нелогично и вредно за сектора.

Голямата ни битка беше за диверсификация на отопляеми и неотопляеми. Продължаваме да се борим и да пишем писма. Стигна се дотам, че променихме наредба. Сега министърът казва, че няма как да стане, но не е така. Има технологични карти и един експерт може да види разликите. За отопляемите оранжерии разходите са много по-големи, ако те се подпомагаха адекватно, сега щяхме да имаме домати и краставици българско производство на пазара, подчерта браншовият представител.

Още в началото на сезона от сектора апелираха към управляващите навреме да се помисли и за необходимостта от целева помощ за оранжериите през студените месеци, за да не се изпадне в същата ситуация от началото на годината, когато масово родните оранжерии не успяха да заложат продукция по график, заради непосилните разходи за отопление. Подкрепата от държавата реално дойде месеци по-късно и не постигна желания ефект.

„Ако управляващите решат такава помощ и за идната зима, която да пристигне навреме при производителите, то те ще могат спокойно да планират отсега и през 2023 г. да изкарат на пазара българска продукция много по-рано”, изказа мнение оранжерийният производител Иван Кабуров.

Засега няма индикации за прилагането на такава помощ, въпреки че предизвикателствата продължават и се очаква българската оранжерийна продукция отново да излезе по-късно на пазара. Но пък на пазара се случва и да има вносни зеленчуци, представяни като български, както сочи последният сигнал, изпратен до Агри.БГ.