По време на специализираното изложение за пчеларство, което се провежда от 10-и до 12- Февруари в Плевен, Фермер.БГ разговаря с Теодор Балински, носител на наградата на Фондация Еврика за млад-фермер пчелар за 2011 г. Според него годината е била като цяло добра за пчеларството по отношение на количествата произведен мед.

 

Младия пчелар заяви, че всяка година увеличава броя на своите кошери, тъй като в момента реализира проект по мярка 112. Целта на Балински е да увеличи бройката на своите кошери до 270. Като затруднения при реализацията на проекта той отбеляза, че все още бюрокрацията в ДФЗ е много голяма и особенно набора от необходимите документи.

 

Младия пчелар отбеляза, че Националната пчеларска програма е добра, но за съжаление тази година едва за 2 дни е бил изчерпан приема на документи. Теодор Балински бе категоричен, че цената на пчелния мед у нас е най-ниската в рамките на ЕС, а миналата година той е реализирал своя мед на едро при цена 4,20 лв./кг., която е относително висока, при положение, че масово пчелари трудно продават своя мед и на 3,80 лв./кг.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ИНТЕРВЮ :

Теодор Балински

 

© 2012 Фермер.БГ