Основно българските земеделски производители търсят оборотно финансиране – за текущи разходи, покупка на семена, торове, препарати, горива, заплащане на ренти, труд и други разходи. Наблюдава се обаче тенденция за търсене на оборотно финансиране в размер по-голям от очакваната субсидия. Това заяви за Фермер.БГ Румяна Иванова - Директор  Дирекция Малки и средни предприятия и агробизнес, попитана какво финансиране най-често търсят фермерите у нас.

Експерт: Фермерите теглят кредити, за да добавят стойност на продукцията

Второ място се отрежда на търсенето на инвестиционни кредити за финансиране закупуване на земеделска техника, включително и по проекти ПРСР 2014-2020.

Инвестиционно финансиране земеделските производители ползват и за покупката на земеделска земя, като  търсенето е силно зависимо от качеството и най-вече от цената й, допълни експертът.

Наблюденията на Иванова сочат, че от 2013 година кредитирането на сектора се увеличава, като по-голяма част от банките на местния пазар  са фокусирани към този клиентски сегмент. По последни данни към средата на 2016 г. кредитната експозиция на банките в България към сектор „Земеделие“ възлиза на 1,69 млрд. лв., като най-голям дял от кредитния портфейл за сектора  заемат  оборотните кредити, които са 38% от общата стойност на отпуснатото финансиране.

Румяна Иванова прогнозира, че през следващите няколко години агропроизводителите ще проявяват интерес към финансиране с цел модернизация на земеделието, въвеждане на нови технологии и закупуване на нови машини и съоръжения.



С оглед новата тенденция на пазара за търсене на оборотно финансиране, надхвърлящо очакваната субсидия, банка ДСК е създала продукт „Двойно авансово оборотно финансиране“, който предлага тази възможност, като то достига до 160% от получените за предходна година средства по определени видове субсидии.

Търсенето на финансиране е в  корелация с общата структура на сегмента, в който  производството на зърно, царевица и слънчоглед заема основна част (около 50% от обработваемите земи). Съответно това води до повишаване търсенето и предлагането на финансиране, информира експертът по кредити за земеделски производители.

По думите на Иванова субсидиите от ЕС са определящи за развитието на сектора и са предпоставка за авансово оборотно финансиране.

С цел повишаване на  конкурентоспособността и увеличаване на добавената стойност сегментът следва да се развива в посока цялостна модернизация. Редица проучвания сочат, че около 80% от селскостопанските машини са на възраст над 10 години. Това обстоятелство налага нарастване на търсенето на инвестиционно финансиране за покупка на машини и съоръжения. От друга страна финансирането на сделки със земеделска земя е с относително по-нисък дял и намаляващ тренд, предвид високите цени на земеделската земя към момента, допълни тя.

От началото на 2017 г. банката  предлага нови специализирани  продукти за земеделски производители и стопани, иновативни решения, а също така и широка гама от инвестиционно финансиране: кредитен лимит за покупка на земеделска земя  и инвестиционен кредит за покупка на земеделска техника,  инвестиционен кредит за покупка на земеделска земя, с които предоставя конкретни решения за реализиране на бъдещи планове на земеделските производители.



Налице са още специални кредитни продукти, насочени към младите фермери.

В зависимост от избрания от клиента продукт банката предоставя възможност за максимално финансиране до 100% -160% от получените субсидии за предходна година по схема за единно плащане на площ (СЕПП), схема за млади земеделски стопани и т. нар. зелени директни плащания, информира Румяна Иванова.

Попитана кои са най-големите опасения на фермерите, когато теглят кредити, тя заяви, че често земеделските стопани не разполагат с активи, които съответстват на изискванията за обезпеченост на банките. Така плащането на вноските по кредитите основно зависи от реализацията на произведената продукция, изплащането на субсидиите за съответната кампания или получаването на безвъзмездната помощ по инвестиционни проекти.

В тази връзка специализираните продукти на Банка ДСК са разработени в съответствие със спецификата на бизнеса на клиентите от агросектора. С цел осигуряване на по-голяма достъпност до финансиране на земеделските производители, банката активно работи с гаранционни схеми, чрез които има възможността да предлага гъвкави решения при обезпечаване на кредити, допълни Директор  Дирекция Малки и средни предприятия и агробизнес.

Максималният размер на кредитите за авансово оборотно финансиране, предоставяни от банка ДСК, може да достигне до 160% от размера на получените субсидии за предходна кампания, а при инвестиционното финансиране при реализиране на проект по европейски програми  – до 100% от инвестиционните разходи.

Сроковете са различни, съобразени с вида на кредита. За кредит срещу субсидии за оборотно авансово финансиране максималният срок може да достигне до 30 месеца. Инвестиционните кредити за покупка на земеделска земя са до 15 години, а за покупка на земеделска техника – до 5 години. Лихвеният процент е променлив, формиран от индекс за съответния вид валута плюс надбавка по договаряне.