През последните 5–7 години има рязко увеличаване на месодайните животни, което е ново за България. Особено в говедовъдството, коментира Георги Йорданов от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, за Агри.БГ.

Открит ден: Хвалим се с генетично и биологично разнообразие

По думите му стопаните, които се занимават с медосайно говедовъдство, залагат най-много на породите Абърдийн Ангус, Херефорд и Лимузин. Сред другите предпочитани породи, макар е по-малочислени, са Галоуей, Обрак, Шароле, Симентал.

„В сектор овцевъдство традиционни са породите Ил дьо Франс и Мутон Шароле в месодайно направление. Ил дьо Франс отдавна се развъжда у нас, има интерес. Мутон Шароле е по-нова порода, малко по-ограничена,“ обяснява експертът. 

Той припомни, че миналата година у нас се внесе още една месодайна порода – Мутон венден. Породата е френска, а животните се отглеждат в стопанство в Южна България.

„Породата Мутон венден тепърва тръгва да се развива у нас. Времето ще покаже как ще се приспособи в България и дали ще намери своето място в сектора, в който има над 30 породи овце,“ твърди Георги Йорданов.

Георги Йорданов: „Фактологията говори, че най-голям дял у нас продължават да имат млечните породи.“

При млечните породи най-търсен в говедовъдството е Черношарен Холщайн. При овцете най-голям процент държи Българска млечна овца, следвана от Черноглава плевенска овца и Лакон. 

„От автохтонните български породи най-добре през последните години се развиват Дъбенската овца и Каракачанската овца. Разбира се, има и застрашени от изчезване. На първо място е Старозагорската овца с едва около 1000 животни. Загубила е малко ареала си,“ коментира изпълнителният директор на Агенцията по селекция.

Миналата година по същото време осем от нашите местни породи направиха фурор на изложението Eurotier 2018 в Хановер. Тогава страната ни се представи с 39 животни от 6 породи овце – Софийска (Елин Пелинска) овца, Каракачанска овца, Реплянска овца, Дъбенска овца, Брезнишка овца и Западностаропланинска овца, както и от 2 породи кози.

„Най-атрактивната част от българския щанд бяха козите от двете породи – Калоферска дългокосместа и Виторога дългокосместа. Най-голям интерес към шестте бокса проявиха германци, американци и англичани. Те ги приемаха като екзотични животни,“ сподели тогава Йорданов.

Целта на българското участие беше да се представят традиционни породи и да се отворят нови пазари. „Да покажем, че провеждаме организиран селекционен процес в България и че съхраняваме тези автохтонни породи,“ допълни експертът.