По прогнозни данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) изкупните цени на млякото у нас през май са 64,00 лв./100 кг, като поетапно спадат от януари насам, когато са били 64.54 лв./100 кг.

БАБХ: Агнилната кампания е причината за разликата в броя овце

За първите два месеца на 2021 г. изкупеното мляко в страната ни е намаляло с 0,6% (626 т..), а в същото време производството на прясно пакетирано мляко нараства с 16% (2 хил. т.), на сиренето и кашкавала с 4% (479 т.), на имитиращите сирена, съдържащи краве мляко, с 10,8% (200 т.), информират още от CAPA.

Предварителните данни за говедовъдството в края на 2020 г. на земеделското министерство (МЗХГ) показват, че може да се очаква увеличение на млечните крави. Очакванията на САРА са млечните крави да стигнат до 225 хил. глави, като през 2019 г. са били 215 хил. Според МЗХГ през 2020 г. има увеличение на овцете майки с 2,9% (32 хил. глави), за козите майки със 7,1% ( 13,8 хил. глави). 

Млечните овце-майки по оценки на САРА ще останат около 960 хил., като без по-сериозно увеличение от 15-20% на цените на овчето мляко поголовието ще е подложено на натиск за намаляване. 

Анализаторите припомнят, че до края на май, 2021 г. ДФ „Земеделие“ приема документи по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”. Общият бюджет е 7,5 млн.лв. Средствата покриват 100% от администратичните разходи и 70% от разходите за изпитване и определяне генетичните качества на животните.

Засилване работата по генетиката на животните, с мобилизиране на научни, селекционни, производствени и организационни ресурси трябва да се превърне в един от приоритети за настоящето десетилетие, заявяват от Института.

В Европа:

Прогноза на Европейската комисия за развитието на пазара на мляко очаква учвеличение на продуктивността  на кравите с 2% през 2021 г., което ще компенсира продължаващия спад на млечното стадо. Силното търсене в ЕС и света поради възстановяване на дейността на ХоРеКа канала през втората половина на годината ще продължи да подкрепя ръста на цените на млечните продукти и да намери отражение върху изкупните цени.