Цените на свинското постепенно нарастват в прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Ръст през летните месеци се отчита и при телешкото и пилешкото.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

В данните се забелязва, че през май цените на едро на свинското месо се задържат стабилни спрямо предходния месец, но ценовото равнище остава с 14% под нивото за същия период на 2020 г. Цените в Европейския съюз продължават да се покачват, движени от силния износ, който нараства с 24% на годишна база до април тази година. 

САРА: Българските цени на свинското месо се очаква да достигнат 3,55-3,70 лв./кг кланично тегло – близо до равнищата от 2020 г. и до средните за последните три години.

Увеличеният брой на свинете – 592 097 през 2020 г. (+20,4%), показва частично възстановяване на поголовието, което все още е под нивото на 2018 г. - 654 554 бр. Произведеното свинско месо в кланиците през първите три месеца на настоящата година възлиза на 15,5 хил. тона.

Прогнозите за следващите два месеца залагат на възходящо движение на цените на тон кланнично тегло при телешкото и говеждото. Към момента се посочва стойност от 4700 лв./тон.

Цените на едро на пилешкото месо от началото на годината се движат под равнищата от 2020 г., което се дължи на силната конкуренция. Икономиите от мащаба и интензификацията на производството позволяват да се задържат продажните цени въпреки нарасналите разходи. По-силното търсене през летните месеци ще поддържа стабилни ценовите нива около 2,90-3,00 лв./кг, но с възходяща перспектива, смятат анализаторите.