Морски зърнастец, арония и череша – това са новите тенденции при износители, пишат propozitsiya.com, позовавайки се на украинския пазар. В последно време все повече фермери в Украйна започват да отглеждат в промишлени количества морски зърнастец, това се дължи на факта, че културата се радва на по-голям интерес от потребителите, казва Дмитрий Крошка, ръководител на асоциацията "Укрсадпром".

Органичните почвени подобрители – бъдещето на растениевъдството

Морският зърнастец е много полезен плод и широко се използва в приготвянето на чай, допълва той.

Тази култура винаги се е отглеждала, но напоследък обемите нарастват. В промишленото производство става дума за цели плантации, където професионално се полагат грижи, за да се постигне висока реколта, уточнява Крошка.

Освен морски зърнастец, украинските фермери в последно време залагат на аронията и на черешата.

Тенденциите се променят. 2016-а година бе на боровинките. 2017-а – на черешовите дървета. Фермерите наблюдават пазара, а потребителите стават все по-взискателни. От затварянето на руския пазар, украинските фермерите се налага да удовлетворяват потребностите на купувачите в Европа, казва още експертът.

По думите на Крошка оценките на специалисти сочат, че световният пазар за преработена продукция от морски зърнастец се оценява на 17 млрд. долара. Само за последните 5 години производството на морски зърнастец се е увеличило с 40%. Най-голямо е търсенето от страна на Япония, Южна Корея и Сингапур.

При тази култура съществува стабилно търсене сред износителите. Дори замразеният морски зърнастец може да получи висока износна цена, която покрива всички направени разходи.

Растящото търсене сред потребителите на продукти от морски зърнастец – сосове, лимонади и др., отваря възможности за създаването на партньорства и разширяване на пазари.