През следващите седем дни времето ще е неустойчиво, а във втората част на периода се очаква температурите да паднат под нормата за това време на годината, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Биофермерите могат да загубят част от заложените за пет години 430 млн. евро

Според агрометеоролозите валежите през първата седмица на октомври ще забавят освобождаването на площите от късните окопни култури. Влажното и хладно време също така ще бъде предпоставка за развитиетона патогени, причиняващи гниене – сиво гниене по неприбраната реколта от по-късните винени сортове грозде, късно кафяво гниене по плодовете на есенно-зимните сортове овошки.

Падналите валежи в края на септември в северозападните, част от североизточните райони и Софийското поле от порядъка на 20-30l/m² (Н.село, Видин, Лом, Оряхово, София, В.Търново, Добрич) вече са увеличили влагозапасите в горните почвени слоеве, отчитат експертите. 

НИМХ: През следващия период в Западна България и централните райони отново се прогнозира вероятност за локални, интензивни валежи, които ще възпрепятстват провеждането на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенници. 

Очакват се сериозни закъснения при сеитбата на зимната рапица. Неблагоприятните агрометеорологични условия в края на лятото и началото на есента, сушата и последвалите интензивни валежи, са причина на много места в полските райони за пропускане на агротехническите срокове, през септември, при сеитбата на рапицата - култура изискваща прецизна агротехника. В началото на октомври започва агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България.