До 25 юли държавните ловни и горски стопанства трябва да представят в областните дирекции "Земеделие" и на Общинските съвети списък по землища на поземлените имоти в горски територии, в които през следващата стопанска година ще се извършва сеч и дърводобив.

Полезащитни пояси „изяждат“ полски пътища и ниви

Това е едно от последните изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от февруари 2021 г., съобщи инж.Десислава Иванова, директор на ОД „Земеделие“ в гр.Добрич.

Повод за пояснението е ескалирането на проблемите с неподдържането на полските пътища в областта, разрастването на полезащитните пояси и натрупването на клони и дървесни остатъци както край тях, така и в земеделските ниви. Не са редки случаите, когато дървесина се извозва през полетата с пшеница, сигнализираха и от земеделската кооперация в село Победа.

Всичко това от години създава напрежение в отношенията между земеделци, лесничеи и общини. 

Оказа се, че до момента община Добричка не е уведомявана кога и къде Горското стопанство има планирани дейности като сеч и дърводобив, поясни кметът Соня Георгиева. В същото време общината носи отговорност за общинските пътища и трябва да заделя средства за поддръжката и почистването им и да упражнява контрол на горските дейности. 

„Имаме надежда, че с промяната в Закона проблемът с полските пътища ще се разреши, но няма да стане бързо“, предполагат земеделски стопани. Други са готови да се включат в новосформираната Работна група към общината, която има за цел да регулира нередностите в ползването на черните пътища от земеделски стопани и горски служители. „Ние като кооперация сме готови да участваме със земеделска техника за разчистване, тъй като клони и дървета се разрастват и навлизат в нивите и това е проблем за нас“, обобщи Дамян Михайлов от земеделската кооперация в село Самуилово. 

Спускането на графика на Горското стопанство към общините трябва да улесни както комуникацията между засегнатите страни, така и да улесни дейността на Работната група, която следващия месец отново ще се събере в община Добричка.
Дължината на полезащитните пояси в Добруджа е огромна - около 5000 км, а общата им площ надхвърля 78 000 дка. Полските пътища минават както край тях, така и разполовяват огромните блокове с полски култури. За да премине обаче земеделската техника, стопанинът трябва сам да почисти горските насаждения и пътя, затрупани с останки от сеч или дърводобив. 

Това обаче не може да се случи без молба и разрешително от Горското стопанство, тъй като следват санкции. Освен това производителят трябва да заплати за това, че се ангажира с поддръжката на пътя. Очертава се един омагьосан кръг, от който трудно ще се излезе, скептични са част от земеделците, които още пред игодин ис аподали сигнал до Министерството на земеделието.