70% смъртност на пчелните семейства е констатирала комисия от Областната дирекция „Земеделие”, която е обходила пчелините в няколко добрички села.
 
 
 Това става след подадена жалба от Областния пчеларски съюз за завишена смъртност при пчелите в няколко села на община Балчик. „Сигналите са много, но официално жалба подадоха собствениците на 400 кошера”, съобщи Добрин Добрев, председател на областната структура в Добрич.  
 
Един от потърпевшите е Димитър Димитров, който отглежда 130 пчелни семейства между селата Соколово и Ляхово. 
 
 
„Пчелите ще продължат да измират, тъй като отровата тепърва започва да действа и да се разнася. В зависимост от силата на препарата, действието му може да продължи до седмица и да загинат и останалите мухи”, коментира пчеларят. 
 
Димитър Димитров се занимава с пчеларство вече 8 години. За трети път има натровени пчелни семейства и за трети път се чуди как ще успее да се справи с пораженията.
 
Има наредба, която регулира отношенията между пчелари и земеделски производители, но тя не работи, смятат той и колегите му. „Не се получава. Не знам какво пречи – дали съвест, дали желание за бизнес. Това обаче трябва да спре”, коментира още Димитър. 
 
Той подчерта, че щетите не могат да се измерят, а годината вече е загубена за него. Загинали пчели, пропуснати паши, възстановяване на семействата, подхранване – всичко това изисква поне една година, за да може пчеларят да си стъпи на краката. „Това е един сезон пропуск. Ако ги сметнем, за осем години три пъти съм натравян, това колко пропуснати ползи са? Много”, добавя още пчеларят. 
 
 
Комисията от ОД „Земеделие” е взела проби от умрелите пчели на Димитър Димитров и от разположената наблизо овощна градина с череши, за да се установи дали при третиране на овошките са отровени пчелните семейства. 
 
Повечето от пчеларите се отказват да търсят правата си, тъй като трябва сами да се нагърбят с разходите по разследването. Лабораторните проби от отровените пчели струват 420 лв., които Димитър трябва да плати. Пробите от третираната растителност също се поемат от пчеларя: 
 
„Наоколо има 200 000 дка земя на 10 собственика. За да съм сигурен, че ще се установи кой е виновен, аз трябва да взема проби от всички тях. Т.е. по 400 лв. от всяка нива”, изчислява той. 
 
Въпреки ежегодните поражения върху пчелните семейства след третиране на земеделски култури и овощни градини, наказани няма. 
 
„Няма контрол, там се получават пропуските при Наредба 13”, коментира Добрин Добрев, председател на Областния пчеларски съюз. „Няма ли контрол, няма ли санкции, няма да се оправят нещата. А всъщност и ние имаме нужда от земеделците, и те имат нужда от нас”, допълва Добрев.