Снощи комисията по ревизия направи заседание, на което се повдигна отново темата за казуса Илчовски-Ангелов. Наред с разкритията, които в момента редица наши и чужди институции се опитват да разберат верни ли са или не, лъсна и един отдавна къкрещ проблем - инерцията на администрацията и клатенето в познатите коловози.

Положението при слънчогледа не навсякъде е розово

Вече не броим колко пъти земеделци ни разказват и сигнализират, че се срещат с непрофесионално отношение, некадърност или откровен непукизъм при комуникацията със институциите. 

Неадекватното и абсурдно твърдение, че Инспектората на земеделското министерство не е направил нищо по изпратения сигнал от парламентарна комисия, защото нямали телефона на Светослав Илчовски, а изпатеното от тях писмо през май не получило отговор предизвика подигравателни усмивки у депутатите в комисията и зрителите на видеото. 

“Това просто затвърждава нашето впечатление, че в министерството на земеделието и храните има специално отношение към тази фирма (“Градус” АД - бел. авт.), че тя е на специален режим. Предполагам, че ако ставаше дума за сигнал, подаден от Парламента по отношение на друга фирма, със сигурност министерството щеше да го открие”, каза председателят на комисията Мая Манолова.

Нелепата ситуация, в която от комисията да дадат координатите на Илчовски на земеделското министерство не е фикция, а факт - и то публичен. 

Очевидно няма нормална комуникация между институциите и между звената в самите институции. Не е адекватно от Европейската прокуратура да са успели да намерят как да се свържат с даден гражданин на България, а земеделското министерство да не може да открие един от най-големите собственици на земеделска земя, занимаващ се активно със селско стопанство. 

По този начин се подхранват твърденията за евентуален чадър, който се опъва от Агенцията по храните върху определени фирми, коментираха депутатите, а и зрителите на събитията започват да се чудят така ли е. 

“Едни и същи придворни фирми си имат чадър! Сезира ви парламентарна комисия и вие решавате, че с едно писмо сте си отбили номера”, каза Манолова. 

Няма как да не се съгласим, че работата на редица структури на държавната администрация работят точно по този начин. Всеки фермер, а и всеки българин може да потвърди, че поне веднъж се е сблъсквал с това безтегловно състояние, в което се намират някои служби. 

И това не е просто информация за това, че някой дреме на бюрото си, а за оказван натиск, чадър и корупция. 

Или телефоните и пощите пречат на българския чиновник да работи, или това са абсурдните оправдания, на които се очаква да се вярва, за да се прикриват нередности.