С приближаването към активния сезон у нас цените на едро при основните зеленчуци тръгват надолу, сочи последната статистика на Агроминистерството (МЗм). Фермерите тази година се надяват да постигнат по-високи изкупни цени за продукцията си заради увеличените разходи, но дали това ще се случи? Поглеждаме към актуалните данни за ценовите изменения по борсите и тържищата.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Въпреки че липсват данни за годишно сравнение на цените, на седмична база се забелязва спад в стойностите при всички анализирани култури, с изключение на зелето, което отбелязва ценови ръст от 2,5% и се търгува на 1,23 лв./кг към 5 май в страната.

По-голямо поевтиняване има при вносните краставици и домати, съответно с 8,2% и 4,5%, но родната оранжерийна продукция също се продава на едро на по-ниска цена. Краставиците се търгуват на 3,50 лв./кг при 3,66 лв./кг седмица по-рано, а доматите – на 4,40 лв./кг при 4,53 лв./кг предходната седмица.

Средните цени на едро на ябълките и картофите също тръгват надолу, макар засега поевтиняването да е само с една стотинка. Цената на вносния червен пипер, какъвто единствено има на пазара, спада до 4,20 лв./кг.

Оперативният анализ отчита и текущото състояние на производството, въпреки че отново липсват сравнителни данни на годишна база и не е възможно да се направят изводи за измененията този сезон. Според данните на МЗм от началото на годината до момента в оранжериите са произведени 3 532 тона краставици и 355 тона домати. Продължава засаждането на открито на пипер, домати, краставици, дини и пъпеши.

Стартирало е прибирането на реколтата от ранни картофи, зеле и ягоди от открити площи, като досега са добити съответно 50 тона, 47 тона и 4 тона.