Жътвата на пролетниците все още е в начален етап, но протича с ускорени темпове, отбелязват в седмичния си оперативен анализ от Министерството на земеделието (МЗм). От ведомството оповестиха информация за текущите добиви и производство от царевицата за зърно и маслодайния слънчоглед.

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

Към 25 август в страната са реколтирани 109 694 ха със слънчоглед, което е повече спрямо същото време на 2021 г. и показва, че прибирането на реколтата този сезон е с по-бързи темпове. Текущите прибрани количества са над 200 хил. тона - четири пъти повече на годишна база.

Средният добив при маслодайния слънчоглед е 200 кг/дка, което е с над 3% повече от миналогодишния по това време.

Царевицата за зърно също вече се прибира, макар че към отчетната дата има реколтирани едва 1 705 ха от общо 527 261 ха с културата. На този ранен етап производството е с над 18% повече от миналогодишното, но с толкова падат и добитите количества от декар.

Средният добив при царевицата за зърно в страната към 25 август е 442 кг/дка.

В същото време жътвата на основните есенници е към своя край. По оперативни данни производството на пшеница, ечемик и рапица е с между 11,4% и 21,4% по-малко на годишна база, основно поради намаление на средните добиви от декар. 

Добитите количества ръж и тритикале също са под нивата отпреди една година, съответно с 6,5% и 33,5%, като и при двете култури се отчитат по-ниски средни добиви, а при тритикалето е налице и свиване на площите, съобщават още от МЗм.