Ясно беше, че климатичните условия ще забавят сеитбите на есенниците и тази година. Дъждът спря стопаните в най-големия производствен район – Добруджа, но вече е тенденция кампанията по пшеницата и ечемика да се измества във времето с всеки следващ сезон. Сериозни притеснения имаше и за сеитбата на рапица, но официалните данни са с положителен знак за тази култура.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

В последния оперативен анализ на Земеделското министерство към 14 октомври засетите площи с пшеница и ечемик са съответно с 37,2% и 40,5% по-малко, сравнени със същия период на 2020 г. Засега пшеницата заема 137 069 ха, а ечемикът - 15 317 ха.

93 285 ха са площите, засети с маслодайна рапица, което е ръст със 17% на годишна база.

Увеличение има и в засетите площи с тритикале и ръж, като при втората култура ръстът е най-голям - 51,6%. Прогнозите на агрометеоролозите се сбъднаха и в момента времето се стабилизира, температурите се повишиха и условията за сеитба се подобриха, така че стопаните ще бързат да наваксат със сеитбите на есенниците.

А при прибраните пролетници статистиката затвърждава по-високо производство този сезон. Оперативните данни към 14 октомври сочат увеличение на продукцията от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно спрямо година по-рано, съответно със 17,3% и 8%. И при двете култури този ръст се дължи на по-високите добиви от декар, констатират експертите. Средният добив за страната от маслодаен слънчоглед е 239 кг/дка, а от царевица – 592 кг/дка.