Тексаски животновъди ни показаха как се гледат месодайни крави. 16 български професионалисти участваха в специализирано обучение в САЩ на тема: Месодайно говедовъдство – производство, преработка и маркетинг. От първо лице за срещата с тексаските фермери разказва д-р Красимир Колев, специалист по преживни животни пред Фермер.БГ.
 
 
„Изключително съм впечатлен от фермерите и от много тясното сътрудничество между ветеринарните лекари и животновъдите. В тексаските ферми няма ветеринарни специалисти, без значение колко е голяма фермата. Не е и необходимо да има. При проблем специалистът се повиква, вижда се какъв е проблемът и след като се открие наистина какъв е той, решението е лесно. Въпросът е, че фермерите имат пълно доверие на своя ветеринарен специалист“, каза Колев.
 
По думите му повечето ферми са със стар сграден фонд.
 
„Може да видите стари ферми от 1850 г. Едно от стопанствата, които посетихме беше точно такова. Там видяхме пълноценно хранене на животните, по отношение на витамини, минерали и енергия; правилна технология и здравеопазване на животните – редовни ваксинации в точния момент. Това съответно води до успех. В тази ферма извличат ембриони – използват кравите за донори и заплодяемостта от тези ембриони беше невероятна висока – между 50 и 60%, а в някои случаи и по-голяма от трансферирани ембриони. Това не е случайно – животните са в перфектно телесно състояние, хранени са добре и са здрави“, обясни Колев.
 
[news]
Според него успехът на тексасци се дължи на няколко нещо – профилактика на животните, правилно гледане и спазване на технология. Това са и стъпките, които и българските фермери трябва да следват, категоричен е ветеринарят.
 
За България обаче това все още звучи по-скоро невероятно и то не защото нашите фермери са лоши стопани, а защото недоверието в институциите и по-скоро към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), е голямо. Това ясно изпъкна и през последните няколко месеца, при възникналите заболявания при животните.
 
„Причините за недоверието към ветеринарите и институциите са много. Не искам да ги коментирам. Вижте какво става в Странджа, там също има голямо недоверие между фермерите и ветеринарните лекари. 
 
В САЩ доверието към ветеринаря е 100 процентово. Още повече, че там има т.нар екстеншън специалисти – т.е експерти, които са назначени от държавата и работят с фермерите много тясно. Това са практици, те не стоят в кабинети и не работят с листове и химикалки, а са ежедневно с фермерите и им оказват помощ. Това са специалисти, които са напипали пулса на реалните проблеми на фермерите“, разясни Колев.
 
Във всеки окръг разполага с екстеншън център, който консултира животновъдите за проблемите в секторите. 
 
„Тези центрове работят много успешно от около 1900 г. Финансират се от федералното правителство и от данъците на всеки един фермер. На практика всеки животновъд, плащайки данъци, може да използва услугите на тези специалисти безплатно – два пъти в годината“.
 
„Това, което видяхме още в Тексас бяха добри резултати в репродукцията, специално в синхронизация на еструса при месодайни крави и добър процент заплодяемост от ембриони при тези животни. Там няма свръх модернизация, не е и необходима. Просто всяко нещо, което е нужно за функционирането на фермата, е изградено в прост вид“, сподели Колев.
 
По думите му у нас месодайният сектор продължава да се развива, но все още има какво да се желае. Положителен е фактът, че има желание от страна на асоциациите и на фермерите, да го развиват.