Канадска компания измисли технология, която ще позволи на земеделските производители на оранжерийни зеленчуци и плодове да повишат добивите си с 30%. Това се постига с помощта на внасянето на въглероден газ на водна основа, информира порталът Farmtario.

Строят жилищен блок оранжерия

Стартирана през 2018 г., патентованата технология CO2 GRO за доставка на въглероден газ е възможност предприятия и фермери, имащи оранжерии и подобни конструкции, по-ефективно да отглеждат продукцията си.

По данни на канадската компания от всички видове съвременни оранжерии само 15% са подходящи за използване на новата технология по всяко време на годината. Това се дължи на факта, че в закритите помещения е необходимо да се изградят вентилационни отвори за контрол на температурата.

Технологията безопасно разтваря въглероден диоксид във водата за пръскане на насажденията. Тя е достъпна за всички земеделци целогодишно.

Всички култури, които имат листа, може да се пръскат. Те реагират положително с ръст на добива средно между 20 и 30%. Разликата се забелязва от земеделците само след няколко дни - увеличено е количеството на хлорофила, листата стават по-тъмни и наситено зелени.

Системата е предназначена за инсталиране във всички видове закрити оранжерии. Технологията за инфузия на въглероден диоксид се разполага във вътрешността на резервоара за вода и в зависимост от културата и потребностите на фермера се създава мъгла. Процедурата се повтаря 1-3 пъти на час през светлата част на денонощието.

Възвръщането на инвестицията на земеделците е в рамките на 1-2 години. В момента технологията се използва в цял свят за производството на различни култури - от чушки до ягоди, листни зеленчуци, коноп и др.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как го правят: Умна хидропонна оранжерия

Млади производители: Започнахме с летящ старт, но не знаем как ще завършим

Нова ниша: Содово вълмо - предимства и причини да опитате