От години ситуацията около най-противоречивото активно вещество за растителна защита е изключително напрегната. Датата за неговата забрана вече е факт! Глифозатът е одобрен за прилагане в целия Европейски съюз (ЕС) само до края на 2022 г.

Отново се заговори за глифозат

Дори ако активното вещество трябва да бъде регистрирано отново на ниво ЕС и одобрено на национално ниво, употребата му ще бъде или ограничена, по отношение на количеството и/или ще бъде възможна само в специални случаи.

За много земеделски производители забраната на глифозата означава подновяване на оранта, споделя Томас Прайс от DLG. Други пък ще пропуснат изцяло тази стъпка. Според Детлев Дьолгер и Вибке Ленге от Hanse Agro, фермерите и при двата случая трябва да преосмислят решението си. 

Те смятат, че всеки фермер трябва да преосмисли целите си, като си отговори на няколко въпроса. И едва след това да реши каква технология да използва. Ето ги и въпросите:
- Колко време остава до сеитбата?
- Трябва ли да се разрохка почвата?
- Как е разпределена влагата на полето? Къде е (твърде) сухо или (твърде) влажно?
- Какво трябва / мога да направя, за да се справя с многогодишните плевели, треви, охлюви, мишки и червеи?

Например рапица след зимните зърнени култури е класически случай, в който отпадащият глифозат може да създаде проблем. Времето между прибирането на реколтата и сеитбата е много кратко. Това обстоятелство изкушава много фермери да използват плуг преди сеитбата. Граничната оран за контрол на притока на треви е широко разпространен стандарт. Но наистина ли е необходимо? 

Ако мястото е сухо, сламата може лесно да се обработи. Тук нищо не предполага, че обработката не може да се извърши без използването на плуг. Тук Hanse Agro препоръчва плитка обработка (4 - 6 см и 6 - 8 см) два пъти, за да се разпредели и смеси сламата. А след това дълбоко култивиране. Идея е след това да се направи и плитко култивиране, с цел да се създаде илюзия за „фалшиво семе“ непосредствено преди сеитбата. 

Ако обаче са замесени треви, целта е да оставите семената им възможно най-близо до повърхността, да ги насърчите да изникнат и след това да ги контролирате механично. Това е моментът, в който влиза в действие много плитка обработка на почвата до дълбочина 2 см. 

Мислили ли сте за прецизното засяване на рапица в широки редове? Това позволява последващо окопаване за борба с тревните плевели. Целта е да оставят семената им възможно най-близо до повърхността, да ги насърчат да изникнат и след това да ги контролират механично. Това е моментът, в който влиза в действие много плитка обработка на почвата до дълбочина 2 см. 

Плугът може да замени глифозата

Ако се засява пшеница след зимна рапица, компактните дискови брани често са решение и проблем едновременно. Обработката твърде рано и твърде дълбоко предотвратява появата на рапицата. В този случай консултантите отново  препоръчват няколко пъти плоска обработка на почвата, като в този случай се използват брани, валяци или дори мулчери. 

Преди редови култури. Много фермери използват глифозата преди засяване на царевица или захарно цвекло, като се използва мулч. „Опонентите“ тук са стари плевели, които не са били изцяло унищожени през зимата. 

Дисковата брана с равномерно плитко режещи дискови ботуши особено се откроява в опитите, проведени в Университета за приложни науки Bingen при културата захарно цвекло. Докато машината позволява да се регулира добре културата, тя обаче не беше в състояние да контролира плевелите и тревите. Понякога се твърди, че пеларгоновата киселина е заместител на глифозата, но тя се оказа неефективна в тези проучвания.  

Друг пример как техниката може да замени изцяло използването на системния хербицид, е датската компания HE-VA. Нейно дело е режещ барабан за валиране на почва, косене на култури точно преди сеитба в стърнищата. Технологията, наречена Crimper Roller (ролки за фино раздробяване), ускорява разлагането на покривните култури, което помага за поникване на новите посеви през растителните остатъци.

От всичко дотук става ясно, че е жизненоважно да се сведе до минимум натискът, причинен от плевелите като цяло. Следователно замяната на глифозат с една единствена алтернативна мярка, е по-скоро немислима, особено в технологии, които не включват използването на плугове. Където оран не е възможна или желана, фермерите могат да обърнат внимание на сеитбооборота и междинните култури.