Мерсин е един от водещите земеделски центрове в Турция. В един от районите му, Силифке, фермерите се опитват да отглеждат ягоди без почва вече 10 години. Първият опит е направен на малка площ – 0,1 хектара. Сега насажденията се разпростират общо на 50 хектара, пише сайтът aa.com.tr.

Нова система за отглеждане на ягоди

Мехмет Йилмаз Ялтир, председател на Асоциацията на ягодопроизводителите, казва, че новата технология е по-рентабилна за фермерите, сравнено с традиционния подход. Той допълва, че с нея е възможно да се произвеждат горски плодове целогодишно.

Щом започнем да произвеждаме през всички сезони, ще имаме повече продукция. Тъй като качеството й е високо, ще се насочим към разрастване на пазара. Сега имаме възможността да продаваме повече ягоди в Турция и зад граница, казва Ялтир.

Отглеждането на ягоди на открито е възможно през април, май и юни, допълва земеделецът. С новата технология „без почва“ периодът на производство се удължава до 8 месеца.

Земеделците в Турция все повече приемат новата технология за отглеждане на ягоди без почва, казва Ялтир.

През 2009 г. се опитахме да правим това на площ от едва 0,1 хектар. Днес вече става дума за 50 хектара. На открито се добиват само 4-5 тона ягоди на 0,1 хектар. С новата технология реколтата достига 10-15 тона от 0,1 хектар. Изградихме тази система, тъй като искахме да избегнем болестите, свързани с почвата, както и капризите на времето. Освен това успяхме да повишим продуктивността, споделя земеделецът.