Технологични параметри при овцете
Добрите производсвени и икономически показателив овцевъдството се предопределят от въвеждането на механизация в производствения процес
1, площ за животното
2, добро осветление и вентилация
3,оптимална влажност
4. лесно и бързо почистване
Добрите производствени и икономически показатели в овцевъдството се предопределят от въвеждането на механизация в производствения процес (хранене, поене , доене)
Залагането на фуражите може да става чрез лента или фуражораздаващо ремарке.Този начин на представяне на храната намалява разхода на труд, пести време и повишава плодовитостта и продуктивността при овцете, тъй като дажбите са балансирани според физиологичните и възрастови изисквания.
Начинът на поене зависи от категорията, възрастта на животните и прилаганата технология на отглеждане. В зависимост от тези фактори в овцефермите могат да се използват индивидуални поилки или водопойни корита, като се отчита необходимият фронт на поене.
Друг важен въпрос при организирането на производствения процес е начина на получаване на млякото.Млечната продуктивност е основна в овцевъдството като направление.Трябва да се отбележи, че получаването на мляко,като стокова продукция е присъщо не само за специализираните млечни породи, но и за т.нар. Комбинирани породи.Доенето може да се извършва ръчно или машинно.Ръчното доене отнема време, трудоемко е , недостатъчно ефективно е, от гледна точка на продуктивността на животните и при него трябва да се отчете субективния фактор.Нормата при ръчно доене е 80 – 90 овце / час.Въвеждането на машинно доене в овцевъдството зависи от физиологичните особености на породата и по-специално от типа на вимето.Най-подходящи са виметата при ,които основите на вимето и на папилите са на едно ниво.
Системите на машинното доене,които са удачни за използване в овцефермите са :
централен млекопровод,
доене в гюмчета
доилна зала
За определяне на породна принадлежност и съвети относно технология на отглеждане, развъдна дейност и др. , фермерите могат да се обръщат към отдел „ Животновъдство и генетични ресурси“, Дирекция „Животновъдство“ и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.
Контрол и грижи по време на агненето на овцете
Основната цел на всеки овцевъд е да създаде необходимите условия за раждане на здрави и жизнени приплоди – единаци, близнаци или тризнаци. За целта е необходимо овцевъдите още преди започване на агненето да извършат следната подготовка:
Време е за стрижба на шилетата
Всички шилета, които няма да се оставят за зимния период, а ще се колят наесен, трябва да се стрижат 1 до 1,5 месеца преди тяхното клане. Това дава възможност влакното да порасне достатъчно...
Стопани, контролирайте следродилния период на млечните крави
За да се получава всяка година по едно теле (т.е. 365-дневен период за отелване), кравите би трябвало да заченат 85-90 дни след раждането
Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...
0 КОМЕНТАРА