Прецизното земеделие е бъдещето. Това е всеобщото мнение на ръководителите на агротехнологични компании в интервю за AgroPages, цитирано от agroxxi.ru.

 

Дигитализация на животновъдството – мисия възможна



Една от добрите селскостопански практики е използването на ориентирани към данните технологии. Някои от приложенията за интелигентно земеделие включват управление на машини (проследяване на селскостопански превозни средства), наблюдение на добитъка, земя, оранжерии и съоръжения за добитък, наблюдение на запасите и събиране на всякакви други данни.

Според Педро Дюсо от AEGRO достъпът до информация в реално време за прибиране на реколтата, проблемите с вредителите и болестите и прогнозите за добивите могат да помогнат на производителите да предскажат по-добре стойността на земеделските имоти и да имат по-задълбочено разбиране за стоковия пазар.

„Днес мащабното промишлено селско стопанство използва тежко оборудване, което все повече се модернизира със сложни сензорни и изчислителни технологии", казва Йозеф Ахтман от Gamaya.

За съжаление, въпреки че тези машини правят земеделската продукция печеливша и значително намаляват необходимия ръчен труд, те не са особено приятелски настроени към растенията, почвата и околната среда като цял, допълва той. 


Ето защо очакванията са за постепенно преминаване към по-малки, по-гъвкави и автономни селскостопански машини, които ще съчетаят предимствата на мащабното промишлено производство с общопризнатите ползи от биологичното и устойчиво селско стопанство.

Според Михаил Уткин от Agtech необходимостта от точни решения за селското стопанство е все по-очевидна. „Селското стопанство се трансформира от съвременни технологии, включително GPS, автоматично управление и растителна генетика", обяснява той и добавя: „Тези системи позволяват на фермерите да вземат точни решения, измерват, анализират и коригират всяка операция на място“. 

В близко бъдеще все повече фермери с малки или средни стопанства ще започнат да преминават към точно селско стопанство, като възприемат прости технологии, които значително да подобрят ефективността на фермата. Например метеорологичните станции могат да направят по-точна прогноза за полетата, а земеделските производители, които имат достъп до такива карти, могат по-добре да разберат кои методи и практики да използват през сезона.

„Бъдещето на прецизното земеделие и ключът към растежа на културите са технологиите, използващи изкуствен интелект, сензори и изображения", смята Офир Шлама от Taranis. 

Според него те могат да събират информация за милиони акра и да дават на земеделските производители препоръки за сеитбообръщение, генетика на семена и селскостопански практики в зависимост от метеорологичните условия и др. „Така че зеленчуковите култури вероятно ще бъдат произведени в големи закрити помещения с изкуствено осветление и пълен роботичен контрол", допълва той.