Намалява купуването и регистрацията на нова земеделска техника в Добричка област. В същото време нараства броят на машините втора употреба, показват данните за последните 4 години. В ОД „Земеделие” са регистрирани 5 638 броя трактори, 938 зърнокомбайни, 1430 броя самоходна техника, близо 4 000 ремаркета и 15 214 броя прикачен инвентар, сочи информацията на земеделската служба за първото полугодие на 2019 г. 


Стопаните се насочват най-вече към втора употреба трактори, зърнокомбайни и самоходни пръскачки. През 2015 г. Броят на закупените нови машини в Добричка област е бил 146, докато броят на употребяваните – 60. През 2016 г. тенденцията се запазва и новата техника е била отново три пъти повече от втората употреба - т.е. 97 към 31. По друг начин стои пазарът на селскостопански машини през първото шестмесечие на настоящата година, когато земеделските производители от Добруджа са купили 24 нови машини и 41 стари. Обратът в съотношението стара-нова техника настъпва през 2018 г., когато в Добричка област са влезли 95 нови и 84 употребявани комбайни, трактори и други селскостопански машини.


Все по-трудно се отделят средства за инвестиции в машинно-тракторен парк, коментират земеделските производители. Това е една от основните причини за насочването към втората употреба. Мерките по ПРСР от предходния програмен период спомогнаха на стопанствата да се оборудват с качествени, добре оборудвани и високотехнологични машини и инвентар. Подновяването им обаче заради „възраст” изисква много средства и погледите се обръщат към пазара на „втора употреба”. 


Инспекторите от КТИ към ОД „Земеделие” в Добрич отговарят за регистрацията на земеделска и горска техника, контролират състоянието ѝ и извършват технически прегледи. Издаването на свидетелства за правоспособност също е в техните правомощия. Данните показват, че  Добричка област е както с най-големия брой селскостопанска техника у нас, така и с най-голям брой правоспособни водачи. Общият брой на лицата, имащи право да управляват трактори, пръскачки, багери, машини за мелиорации, хидравлични кранове и челюсти възлиза на 10 433 за първото полугодие на 2019 г.