Агрополихим АД демонстрира в реални производствени условия пътя към печелившото и устойчиво земеделие. Трудните метеорологични условия не попречиха на екипа от ентусиазирани специалисти и тази година да изведат успешна топ технология при пролетници.
 
 
Няма по-добър начин да се убедим в ефикасността на технологиите на Агрополихим АД, от този да ги изпитаме заедно на реални производствени площи, различни климатични условия в различни точки на страната. На опитно поле, с обща площ от 90 дка, собственост на Фаворит 97 ЕООД, в Царев брод, Шуменско, беше представена цялостната технология за хранене на слънчоглед с течни торове. Агроном-консултантът в Агрополихим АД Владимир Иванов разказа повече пред камерата на Фермер.БГ.
 
“Като цяло тук технологията е следната – предсеитбено сме внесли 15 л/дка течно NP. Това отговаря на около 4 кг активно вещество на дка, което е напълно достатъчно за изхранване на културата, за цялата й вегетация. Течният азотен тор UAN сме го разделили на два пъти – предсеитбено сме внесли 15 л/дка и с окопаването сме добавили още 10 л/дка, като долу-горе активното вещество се доближава до 11 кг, което е оптималното и за слънчогледовите хибриди като цяло”.
 
 
В съпоставка с другите райони на страната, в Шуменско културите се развиват много добре.  
 
“Месец април беше доста сух, без валежи, или ако е имало такива, те са били минимални. Но 5 дни след самата сеитба, около 20 април, падна валеж с около 15-20 л/кв. м, което беше един доста добър старт за самия слънчоглед. След около 2 седмици паднаха още около 15-20 л./кв.м, които гарантираха едно нормално развитие на самата култура. На база на това, което виждам зад нас очаквам над 350 кг/дка”, разясни Иванов.
 
Експертите от Агрополихим винаги се доверят на почвените анализи. Благодарение на пробите, всеки земеделец получава индивидуален съвет и гаранция за успех. За целта на полето са извършени почвени анализи след прибиране на предшественика - картирани са 3 проби, сформирани от 15 до 20 бода, на база на които са получени данни за съдържание на минерален азот, запас на фосфор, калий, pH и други.
 
 
„Важно е пробите да се вземат след прибиране на предшественика, за да се установят наличните хранителни вещества в почвата и да се вземе най-правилно решение какво е необходимо за дадената култура. По време на вегетация са изключително важни също и растителните анализи, тъй като показват дали технологията, която сме предприели е правилна за постигане на максимален добив“, каза Петя Хараламбиева, агроном в НИК  Агро Сървис.
 
Метеорологичните условия също са ключов фактор за постигане на оптимални резултати. Агрометеорологичната прогноза може да спести много проблеми на земеделските производители.
 
„Метеостанцията GeoScan on Site дава данни за времето в реално време, включително и агрометеорологична прогноза за една седмица напред. Полетата, които са в периметъра на метеостанцията прогнозата може да бъде през 2 часа. В днешно време информацията е нещо, което е от важните неща. А навременната и точно получена информация дава възможност на земеделците в кратки срокове да реагират при дадени проблеми на полето“, добави Илкер Юдаим, търговски представител на фирма НИК Електроникс.
 
 
Освен за пролетниците, годината беше трудна, но не по-малко успешна и за есенниците. Агрополихим организира открити дни в цялата страна, на които фермерите отново имаха възможност да се запознаят на практика с цялостните технологии на компанията. 
 
„UAN и изобщо течните продукти на Агрополихим точно в тази неблагоприятна земеделска година, специално за есенните култури, показаха добри резултати. Тук говорим и за ниска себестойност, което е наистина много важен фактор. Така че земеделските производители да не се притесняват да потърсят мен или моите колеги, по отношение  на самите торове“, категоричен е Владимир Иванов.
 
По думите му очакваните добиви са повече от добри – средно около 700-800 кг/дка в Шуменско. 
 
Агрополихим АД продължава и кампанията си с гъвкавите резервоари. Компанията вече удвои количествата на азотно хранене през приключилата есенната кампания, като заедно с това обезпечи редица земеделци със съдове за съхранение на течния азотен тор.
След поредицата открити дни за пролетниците, компанията продължава със своите добри практики и в есенниците, които ще бъдат представени на земеделци от цялата страна.
 
Повече информация за всички продукти на „Агрополихим“ АД може да откриете на сайта на компанията -  agropolychim.bg